Idi na sadržaj

Međunarodni kazneni sud: Moguće da su Amerikanci počinili ratne zločine

Pripadnici američke vojske i Centralna obavještajna agencija (CIA) možda su počinili ratne zločine na području Afganistana, Poljske, Rumunije i Litvanije…

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

 

…navedeno je u izvještaju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), javlja Anadolija.

U izvještaju ureda glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude navodi se kako postoji mogućnost da su američki vojnici i službenici CIA-e počinili ratni zločin u pomenutim zemljama i to mučenjem privedenih osoba.

Sumnja se da su američki vojnici u Afganistanu između 1. maja 2003. i 31. decembra 2014. godine mučili te okrutno se ophodili prema 61 osobi.

Također, postoji mogućnost da su uposlenici CIA-e između decembra 2002. godine i marta 2008. godine mučili, okrutno se ophodili, narušavali čast i silovali 27 privedenih osoba u Afganistanu, Poljskoj, Rumuniji i Litvaniji. Većina ovih zlostavljanja desila se u periodu između 2003. i 2004. godine, ističe se u izvještaju.

Dodaje se kako ratni zločini koje je možda SAD počinila nisu izolovana zlostavljanja nekoliko pojedinaca već su počinjeni kao odobrene tehnike ispitivanja kako bi se dobile potrebne informacije od privedenih osoba. Zločini su počinjeni sa okrutnošću narušavajući osnovno ljudsko dostojanstvo.

Tužioci ističu kako traju istrage vezane za zločine koje su možda uposlenici CIA-e počinili u centrima za privođenje u Poljskoj, Rumuniji i Litvaniji.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Elizabeth Trudeau kazala je kako SAD ne vjeruje da je izvještaj ICC-a ‘primjeren’.

Tužitelji ICC-a u izvještaju ističu kako postoji mogućnost da su i talibani i pripadnici snage afganistanske vlade tokom dugogodišnjih sukoba u zemlji počinili zločine i mučenja.

U izvještaju u kojem se navodi da su talibani i grupe koje im pripadaju ubile hiljade ljudi i da su počinile ratne zločine ubijanja, regrutiranja djece vojnika i napadanja civila i humanitaraca.

Oslobođenje,
15.11.2016

Komentariši