About


“PRIJE SVEGA VAŽNO JE BITI ČOVJEK”

Hamdo Čamo,

Čovjek i građanin svijeta.

Humanista i ambasador dobre volje.

Autor informativnog i edukativnog politološkog bloga.

Hamdo Čamo je rođen 1960. godine u Rogatici, Republika Bosna i Hercegovina. Profesor je iz oblasti političkih nauka. Bivši je predsjednik Bosanskog Akademskog Kruga u Minhenu, bivši aktivni član kulturnih asocijacija i udruženja, kao i udruženja Matice Bosne i Hercegovine u Cirihu.

Oženjen je, živi i radi u Švicarskoj.

10 Comments »

 1. Postovani gdje mogu pronaci detaljnije istorijske podatke o osvajanju BiH od strane Osmanlija mjesto ulaska u BiH redosljed osvajanja danasnjih gradova mjesta sela znacajnih bitki Mehmeda II El Fatiha i sve sto je vezano za taj petiod
  Hvala
  LP
  Coko Samir
  Sarsjevo

 2. Cijenjenim čitaocima. U pokušaju da se cijenjenom čitalaštvu na originalnoj adresi i iz što većeg broja izvora pruži širi uvid u djelić onoga što se događa i što nas okružuje u općem vremenu globalizacije. Hvala. hč

 3. Komentar

  DRAŽE su nam fakti nego moderna kultura Banje Luke i pomirenje bilećkih subnoraca i DRAŽE 

  Odlazak delegacije Kantona Sarajevo koju je predvodio premijer Edin Forto krajem maja kod gradonačelnika Banje Luke otvara puno prostora nekim konstatacijama i pitanjima. Prije svega oko davanja podrške kandidaturi Banje Luke za nominaciju kao “Europska prijestolnica kulture”, a i oko samih promotora ove nemoguće misije: S jedne strane Forto koji neće u koaliciju za probosanskim “nacionalistima”, a proklamira saradnju za velikosrpskim secesionistima. S druge strane Gradonačelnik Banje Luke koji je vjeran vazal Milorada Dodika, ovog svesrpskog negatora države koju predstavlja na samom njenom čelu i od koje prihvaća čelnu plaću. 

  Konstatacije: 

  Banja Luka – sve njezine džamije su porušili organi Republike Srpskih zločina. Iako tamo nije bilo ratnih dejstava. Ipak je nastala kultura da su etnički “očišćenima” dozvolili obnovu Ferhadije i Arnaudije uz malo ratnog stanja i u njemu pogubljenog Murata. Banja Luka je sada prijestolnica entiteta RS-a. Tu upravljaju Bosnom, a i svojim komisijama za negiranje genocida nad Bošnjacima i drugih srpskih zločina protiv čovječnosti. Negiraju bijele trake i progon ne-Srba. A Forto ide im sa delegacijom Kantona Sarajevo na noge. Oni idu na noge toj i takvoj nekulturi. 

  DRAŽE bi nama bilo da bi čekali još koji dan pa da bi se – onako lijepo predbajramski – pridružili bilećkom aktu pomirenja četnika i partizana u ime tri i pol metra velikog DRAŽE. Pomirenje koje je slavio čak i predsjednik lokalnog SUBNOR-a …. 

  Pitanja: 

  Hoće li Forto javnosti prezentirati svoj rezon odnosno uvjerljivo objašnjenje zašto kanton Sarajevo treba da podrži kandidaturu Banje Luke? Po čemu je negiranje vlastite kampanje etničkog čišćenja, genocida i ustava svoje države kulturnije od etničke podjele ljudi istog grada kao i od uskraćivanja ustavnih biračkih prava gradjanima kao u slučaju Mostara? Zar, ima li iko pametan i ozbiljan koji smatra izričito anticivilizacijske paradigme europskom kulturom? 

  Konačna konstatacija: Nekultura ne može se tretirati kulturom.

  Tobias Wernle-Matić, Švicarska 

  CH-Liestal, 3.6.19.g.

  wernle.t@bluewin.ch 

 4. Poštovani Hamdo!

  Ja sam jedan od pra, pra, pra… unuka od veličanstvenog Ferhat Beg-a Herende. Tvoj objavljen članak o (Austo -Njemačkog) putopisca kroz istočnu Bosnu i susret sa Ferhat Begom me je strašjo oduševio. Na žalost ja više nemogu da nadjem taj članak pa bih te zamolio ako možeš da mi prosljediš link ako pistoi još uvjek. Unaprijed se zahvaljujem Izet Bučo

 5. Komentar na VEHID POLOVINA.

  JEST…. DA NE BI CIGANA, ZABORAVILI BI ŠTA JE FES… PORED SRBALIJSKIH GOVANA U ŠEŠIRU… NIJE SVAČIJE MASLO ZA RAMAZANA..

  Moj babo bi imo običaj reći: “GOVNO u ŠEŠIRU…. jel to nosi šešir, to treba šamar opalit!” Svakim danom sam sve više svjestan te Bošnjacke MUDROSTI… Lijepi BOŠNJAČKI JUMRUK..

 6. “PRIJE SVEGA VAŽNO JE BITI ČOVJEK”
  ____________________________

  Hajro
  hajrudinbosniak@gmail.com
  IP: 109.175.106.189

  The public IP address 109.175.106.189 is located in Ćelić/Teočak, Federation of B&H, Bosnia and Herzegovina. It is assigned to the ISP BH Telecom d.d. Sarajevo. The address belongs to ASN 9146 which is delegated to BH Telecom d.d. Sarajevo. (hc)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s