About

Hamdo Čamo,

Čovjek i građanin.

Autor informativnog i edukativnog politološkog bloga.

Hamdo Čamo je rođen 1960. godine u Rogatici, RBiH. Profesor je iz oblasti političkih nauka. Bivši je predsjednik Bosanskog Akademskog Kruga u Minhenu i bivši aktivni član mnogih udruženja, kao i udruženja Matice Bosne i Hercegovine u Cirihu.

Oženjen je, živi i radi u Švicarskoj.

Advertisements

7 komentara

26 09 2016
VEHID POLOVINA

Čestitam ,lijepo je vidjeti da se neko u dijaspori bavi očuvanjem naše tradicije

4 05 2017
Coko Samir

Postovani gdje mogu pronaci detaljnije istorijske podatke o osvajanju BiH od strane Osmanlija mjesto ulaska u BiH redosljed osvajanja danasnjih gradova mjesta sela znacajnih bitki Mehmeda II El Fatiha i sve sto je vezano za taj petiod
Hvala
LP
Coko Samir
Sarsjevo

4 05 2017
Coko Samir

Hvala

18 08 2017
kurtahmo

Obradio knjigu mog pretka, pogledati https://porodica-kurt.com/narodne-zenske-pjesme/

16 11 2017
hamdocamo

Cijenjenim čitaocima. U pokušaju da se cijenjenom čitalaštvu na originalnoj adresi i iz što većeg broja izvora pruži širi uvid u djelić onoga što se događa i što nas okružuje u općem vremenu globalizacije. Hvala. hč

27 04 2019
Zijad Begić - Zijo

Mnogo uspjeha u budućem radu. Srdačan pozdrav.

3 06 2019
Tobias Wernle-Matić

Komentar

DRAŽE su nam fakti nego moderna kultura Banje Luke i pomirenje bilećkih subnoraca i DRAŽE 

Odlazak delegacije Kantona Sarajevo koju je predvodio premijer Edin Forto krajem maja kod gradonačelnika Banje Luke otvara puno prostora nekim konstatacijama i pitanjima. Prije svega oko davanja podrške kandidaturi Banje Luke za nominaciju kao “Europska prijestolnica kulture”, a i oko samih promotora ove nemoguće misije: S jedne strane Forto koji neće u koaliciju za probosanskim “nacionalistima”, a proklamira saradnju za velikosrpskim secesionistima. S druge strane Gradonačelnik Banje Luke koji je vjeran vazal Milorada Dodika, ovog svesrpskog negatora države koju predstavlja na samom njenom čelu i od koje prihvaća čelnu plaću. 

Konstatacije: 

Banja Luka – sve njezine džamije su porušili organi Republike Srpskih zločina. Iako tamo nije bilo ratnih dejstava. Ipak je nastala kultura da su etnički “očišćenima” dozvolili obnovu Ferhadije i Arnaudije uz malo ratnog stanja i u njemu pogubljenog Murata. Banja Luka je sada prijestolnica entiteta RS-a. Tu upravljaju Bosnom, a i svojim komisijama za negiranje genocida nad Bošnjacima i drugih srpskih zločina protiv čovječnosti. Negiraju bijele trake i progon ne-Srba. A Forto ide im sa delegacijom Kantona Sarajevo na noge. Oni idu na noge toj i takvoj nekulturi. 

DRAŽE bi nama bilo da bi čekali još koji dan pa da bi se – onako lijepo predbajramski – pridružili bilećkom aktu pomirenja četnika i partizana u ime tri i pol metra velikog DRAŽE. Pomirenje koje je slavio čak i predsjednik lokalnog SUBNOR-a …. 

Pitanja: 

Hoće li Forto javnosti prezentirati svoj rezon odnosno uvjerljivo objašnjenje zašto kanton Sarajevo treba da podrži kandidaturu Banje Luke? Po čemu je negiranje vlastite kampanje etničkog čišćenja, genocida i ustava svoje države kulturnije od etničke podjele ljudi istog grada kao i od uskraćivanja ustavnih biračkih prava gradjanima kao u slučaju Mostara? Zar, ima li iko pametan i ozbiljan koji smatra izričito anticivilizacijske paradigme europskom kulturom? 

Konačna konstatacija: Nekultura ne može se tretirati kulturom.

Tobias Wernle-Matić, Švicarska 

CH-Liestal, 3.6.19.g.

wernle.t@bluewin.ch 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: