Idi na sadržaj

Vasvija Vidović: Bosanska Mata Hari – Jednom špijun, uvijek špijun

FotorCreated-4-696x398

Alija izetbegović udaljio Vasviju Vidović iz svog kabineta jer je AID sumnjao da ona odaje povjerljive informacije hrvatskoj strani

Piše: Šejla Jugo Turković

Vasvija Vidović, sarajevska advokatica kojoj je „nekako najdraži slučaj Nasera Orića“, ali još draži Fahrudina Radončića, posljednjih mjeseci ponovo je u žiži javnosti, upravo zbog nesuđenostatusa branioca u timu lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Vidovićevu je Tužilaštvo pozvalo da svjedoči u ovom slučaju, na osnovu presretnutih telefonskih razgovora sa Radončićem, zbog čega je isključena iz njegovog tima za odbranu.
Nije neobično što, za naše uslove veoma bogat čovjek poput Radončića, za svoju odbranu pred sudom angažuje poznatog i skupog advokata, već je iznad svega zanimljiv istorijat odnosa osoba koje se, igrom slučaja ili ne, nađu u istom pravosudno-političkom kontekstu.

Naime, Radončić, čiji SBB je u koaliciji sa SDA Bakira Izebegovića, do koje im je, sudeći po izjavama, veoma stalo obojici, Vidovićevu nije odabrao slučajno. Ona se do sada „proslavila“ u nekoliko predmeta (predmeti protiv Nasera Orića, generala Delića, generala Alagića, Nihada Bojadžića…)koji svojom kompleksnošću idu rame uz rame sa slučajem „Naser Keljmendi“, zbog kojeg je Radončić završio u pritvoru i optužen.

Ono što je manje poznato iz biografije Vasvije Vidović, jeste da je nju svojevremeno Alija Izetbegović udaljio iz svog kabineta, po preporuci Agencije za istrazivanje i dokumentaciju (AID), a zbog sumnje da je navodno odavala povjerljive informacije hrvatskoj strani.

O tome svjedoči i depeša Obavještajno-bezbjednosne službe RS od 9. septembra 1999. godine:

Realizujući mjere iz depeše veze izvor „Kum“, kako prenosi portal “Istinito”, obavjestio nas je da je Alija Izetbegović na svoju inicijativu eliminisao iz daljeg političkog života Vasviju Vidović i istu udaljio iz svog kabineta zaključno sa 31.07.1999. godine.

Kao razlog naveo je Vasvijin privatni život, konzumiranje alkohola u većim količinama, nerazjašnjeni kontakti „avanture“ sa Jadrankom Prlićem, česti odlasci u Mostar gdje su organizovane „pijanke do zore“. Navodno po saznanjima AID-a ovo je sve smišljeno urađeno da bi se od Vasvije dobili podaci o aktivnosti muslimanske strane u Hagu vezano za tajne optužnice, a gdje je Vasvija jedno vrijeme zastupala muslimansku stranu. Procjena je da je Vasvija sigurno ustupila određene podatke hrvatskoj strani, vjerovatno uz novčanu naknadu. Vasvija je trenutno otvorila advokatsku kancelariju u Sarajevu i u više navrata je dolazila u Centralni zatvor Sarajevo vezano za klijentelu koju zastupa, a naročito se zainteresovala za izvjesnog Mušić Enka iz Bihaća, koji je osuđen kao pripadnik „Abdićeve vojske“.

Sve ovo se dešava u vrijeme prije reforme obavještajnih agencija u BiH (OBA/OSA BiH je počela sa radom tek 1. juna 2004.) i do tada entitetske, odnosno nacionalne agencije su nadzirale rad političkog rukovodstva druga dva naroda po principu – svi protiv svih.

Tako je srpska Obavještajno-bezbjednosna služba RS pratila aktivnosti Alije Izebegovića i njegovih najbližih saradnika, među koje je spadala i Vasvija Vidović. Međutim, među advokatskom klijentelom nije tajna da se Vasvija Vidović bavila, te da postoje indicije da i danas Vidovićka revnosno obavlja špijunske dužnosti. No, i ne čudi s obzirom na to ko joj je glavni finansijer – Šćepo – Fahrudin Radončić, jedan od najboljih kontraobavještajaca, kako je za njega izjavio njegov šef. Od njega je naučila “gradivo” poput onoga “udaraj po Čamparama, daji lažne izjave, krši advokatske kodekse i sl.” Ali, bosanska Mata Hari “zaboravlja” da su njenom nesuđenom klijentu Radončiću predočeni neumoljivi dokazi u vidu transkripti iz kojih je sasvim jasno da je Radončić vršio pritisak na svjedoke, zastrašivao, darivao i još mnogo toga. No, kako špijunski interesi zavise od različitih političkih interesa, ne bi ni malo čudilo da upravo Vasvija Vidović, kako se priča, “proda” svog “kolegu” Fahrudina Radončića. Ne bi bio prvi… a ni posljednji…

izvor(i): freshpress.info

Komentariši