Idi na sadržaj

Ganić o 2. i 3. maju 1992: Bosancima podsjetnik na herojstvo, Srbima na sopstvene zablude

Arhiva Haškog tribunala i međunarodnih tužilaca o ovom događaju postaje gradivo za naše srednjoškolce i studente društvenih nauka

Naglasio je kako je taj period veoma važna stranica novije historije/ Senad Gubelić

Nekadašnji član predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ejup Ganić prisjetio se događaja iz 2. i 3. maja 1992. godine, bitke za Sarajevo sa posebnom vojnom akcijom za zgradu Predsjedništva BiH i kidnapovanja predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Naglasio je kako je to veoma važna stranica novije historije, kako Bosne i Hercegovine tako i susjedne Srbije.

– Za BiH, to su dani kada je odbranjen suverenitet i teritorijalni opstanak države. Za Srbiju, to su dani kada je propao akcioni plan da BiH postane jedna od provincija velike Srbije. Rukovodstva i vojna sila obje države bile su učesnici, za BiH je Predsjedništvo i Teritorijala odbrana, a za Srbiju, srbijansko rukovodstvo sa Miloševićem na čelu i bivšom JNA, navodi Ganić.

Razne optužbe i suđenja koja traju su, kako ističe, klackalica koja i jednu i drugu državu podsjeća – Bosance na herojstva svojih branitelja, a Srbe na sopstvene zablude i o neznanju o hiljadugodišnjoj opstojnosti Bosne.

– Arhiva Haškog tribunala i međunarodnih tužilaca o ovom događaju postaje gradivo za naše srednjoškolce i studente društvenih nauka, zaključuje Ganić.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Komentariši