Idi na sadržaj

Djelo tuzlanskog umjetnika Jasenka Đorđevića: “Cvijet Srebrenice” od četiri milimetra

Tuzlanski umjetnik Jasenko Đorđević, koji svoja djela izrađuje na vrhu grafitne olovke, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici napravio je “Cvijet Srebrenice”.

– Riječ je o skulpturi na vrhu grafitne olovke sa “Cvijetom Srebrenice” veličine oko četiri puta četiri milimetra. Ispod je natpis “Don't forget Srebrenica 11. 07. 1995.”, koji je sličnih dimenzija kao i cvijet. Sveukupno, skulptura je visine manje od jednog centimetra – kaže Jasenko Đorđević.

Podsjećamo, Đorđević pravi minijaturne skulpture od grafita, a o njemu su pisali CNN, NBC, Russia Today, National Geographic… Njegovi radovi objavljeni su i u uglednom britanskom Guardianu. U posljednje vrijeme radio je svoja umjetnička djela za reklamne kampanje u Velikoj Britaniji i Kini.

Ispod fotografije skulpture “Cvijeta Srebrenice” stoji i objašnjenje na engleskom jeziku o tome šta simbolizira Cvijet, te pojašnjenje šta se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

To je još jedan doprinos širenju istine o genocidu, s obzirom na to da Jasenko Đorđević širom svijeta ima mnogo poklonika svoga rada.

Izvor: Faktor.ba

Komentariši