Idi na sadržaj

Rezultati koje Tužilaštvo Kantona Sarajevo ostvaruje ohrabrilo je građane da više prijavljuju krivična djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije


Dalida Burzić: Trudimo se brzo donijeti odluke / Foto: Amer KAJMOVIĆ

Broj predmeta iz oblasti korupcije, a koji se vode u Tužilaštvu KS-a, u prošloj godini je porastao čak za 70 posto u odnosu na prethodni period.
Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić mišljenja je da su rezultati koje je Tužilaštvo KS-a postiglo u proteklom periodu ohrabrili građane da više prijavljuju krivična djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije.

Četiri odjeljenja

– Trudimo se da se tužilačke odluke donose relativno brzo, pogotovo u predmetima gdje su osumnjičeni nalaze u pritvorima, kaže Burzić.

Bitno je napomenuti da je ovo tužilaštvo od prošle godine ostvarilo značajne akcije iz ove oblasti, od kojih je većina rezultirala podizanjem i potvrđivanjem optužnica. Daleko najkompleksniji predmet koji se vodi u Tužilaštvu KS-a svakako je Pravda, gdje postoji veliki broj osumnjičenih osoba koje su bile umiješane u nezakonito uknjižavanje nekretnina davno umrlih osoba na području Kantona Sarajevo. Prvoosumnjičeni u ovom predmetu je Alija Delimustafić, a kao saučesnike ima bivšu sutkinju Lejlu Fazlagić, te još niz općinskih službenika, ali i advokata.

Inače, u sklopu Tužilaštva KS-a postoje četiri odjeljenja, od kojih je jedno za privredni kriminal i korupciju i u njemu rade 24 tužioca.
– Najveći problem s kojim se tužioci ovog odjela susreću u svom radu jeste veliki broj starih predmeta, u kojima se nije poduzela nijedna tužilačka radnja godinama, naglašavaju u Tužilaštvu KS-a.

Pored Pravde, u prošloj godini realizirano je još devet akcija, a sve ukupno je privođeno 60 osoba. Bitno je napomenuti da je Pravda nastavljena i u ovoj godini, kada je uhapšen i Sead Hadžić, zamjenik direktora Agencije za forenziku, te još dvoje osumnjičenih. U ovoj godini ostvarena je i akcija Brist, a među pritvorenima su zaposleni Uprave za šumarstvo KS-a Duran Mešanović, Taib Šahić, Mihret Dajdžić, Elvir Husanović i Adnan Husanović, uposlenik Kantonalne uprave za šumarstvo HNK-a, te Admir Čomor, geometar Esed Pačariz iz Mostara, policajac iz Hadžića Edin Kazić, te Samir Bukal, direktor društva Barsa, Ermin Mujkić, direktor društva Balkanika i Muris Maljić.

Iz oblasti privrednog kriminala u prošloj godini podignuta je 31 optužnica protiv 53 osobe. Prošle godine su optuženi Nedžad Bubica, vlasnik firme Lake, bivši ministar u Vladi KS-a Fahrudin Oručević i još pet osoba suoptuženih u predmetu Urban, koji se terete da su zajedničkim djelovanjem oštetili budžet KS-a za oko četiri miliona KM. Njima je u toku suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu, kao i optuženima u predmetu Blok Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću i Jusufu Čauševiću, koje Tužilaštvo KS-a tereti da su budžet Općine Novi Grad oštetili za oko milion KM. U toku je i suđenje Emiru Šariću, Hasibu Bjeliću i Feridi Hasić zbog organiziranog kriminala u vezi sa poreznom utajom i pranjem novca.

U ovoj godini podignuta je optužnica u predmetu Kurir, a optužen je i tužilac iz Bihaća Idriz Begić zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnice

U Tužilaštvu Brčko distrikta BiH u prošloj godini je ukupno u radu bilo 33 predmeta protiv 45 osoba iz oblasti korupcije. Riješeno je 15 predmeta protiv 17 osoba, a neriješeno 18 predmeta protiv 28 osoba.

Iz oblasti privrednog kriminala u radu je bio 31 predmet protiv 32 osobe. Riješeno je deset predmeta protiv deset osoba, a neriješen je ostao 21 predmet protiv 22 osobe. Iz oblasti korupcije u 2016. bilo je ukupno optuženja u 33 predmeta protiv 45 osoba, presuđenih predmeta je bilo 14 protiv 16 osoba, dok je obustavljen postupak u jednom predmetu.

Iz oblasti privrednog kriminala bilo je ukupno optuženja u 31 predmetu protiv 32 osobe, dok je presuda izrečeno u deset predmeta protiv deset osoba. Iz ove oblasti nije obustavljen nijedan predmet.

Izvor: Oslobođenje.ba

Komentariši