Idi na sadržaj

BORJANA KRIŠTO OTKRILA STVARNE NAMJERE HDZ-a: „Nije Dom naroda Dom županija da se mora birati izaslanik iz svake županije“!

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto komentirala je posljednji istup predsjednika Glavnog odbora SDA. Halida Genjaca i njegovo viđenje promjena Izbornog zakona BiH, otkrivši da se dvije vladajuće stranke, HDZ i SDA, ne slažu čak ni oko definicije Federacije BiH.

– Oni se i dalje ne mire sa zahtjevima da se osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Suština njihovog najnovijeg prijedloga je da Bošnjaci i dalje biraju dio izaslanika u Klub Hrvata, kazala je Krišto, komentiajući za Hrvatski Medijski Servis najnoviji prijedlog SDA, kojeg je iznio Halid Genjac, gostujući u Dnevniku TV1.

Prema tom prijedlogu iz svake županije birao bi se po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda, ako takav postoji u županijskoj skupštini, a ostali izaslanici konstitutivnih naroda i pripadnika ostalih birali bi se onda po načelu proporcionalne zastupljenosti svakog od naroda, iz svake županije, u ukupnom broju tog naroda u Federaciji.

– Pa nije Dom naroda, Dom županija da se mora birati izaslanik iz svake županije. Dom naroda je to što mu ime kaže i kako je i Ustavni sud presudio – Dom naroda, u kojem tri naroda i ostali trebaju biti ravnopravno predstavljeni. Suština presude je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda, primjenom načela proporcionalnosti u odnosu na broj 17 koliko broje nacionalni klubovi Federalnog doma naroda. Da se bira veći broj izaslanika u nacionalnim klubovima, onda bi se vjerojatno mogao izabrati po jedan izaslanik iz županija gdje pripadnici konstitutivnih naroda žive u malom postotku, pojašanjava Krišto za HMS.

Krišto je komentirala i insistiranje SDA da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci tako što bi u izmjenama izbornog zakona i Ustava BiH brisale etničke odrednice ispred članova Predsjedništva, pa bi se umjesto Srbina iz Republike Srpske i Bošnjaka i Hrvata iz Federacije u Predsjedništvo BiH birao jedan član iz RS i dva iz F BiH.

– Pa nigdje u presudi Suda iz Strazbourga u predmetu Sejdić- Finci ne piše da se moraju brisati nacionalne odrednice ispred imena članova Predsjedništva, već da BiH mora osigurati i pripadnicima nacionalnih manjina mogućnost kandidiranja za Predsjedništvo BiH. Zahtijev SDA opet se svodi na to da Bošnjaci izaberu oba člana Predsjedništva iz Federacije BiH, a Hrvati ni jednog, samo sada bez etničkog prefiksa.

No, Ustav Federacije BiH ne daje Borjani krišto za pravo. Suprotno njenoj tvrdnji da Dom naroda nije Dom županija, već u drugom članu Ustava jasno piše da se “Fedracija Bosne i Hercegovine sastoji se od federalnih jedinica (kantona).”

Ta se odredba ne može promijeniti izbornim zakonom, već izmjenom Ustava. No, takva promjena Ustava mogućaa je samo pod uvjetom da se isti model ustavog uređenja primijeni i u Republici Srpskoj.

U suprotom, ako bi se primijenio model koji zagovara HDZ, Srbi bi zadržali Republiku Srpsku kao republiku 1/1 srpskog naroda, a uz to bi dobili i 1/3 vlasti u Federaciji BiH!

Izvor: Slobodna Bosna

Komentariši