Idi na sadržaj

DF traži zabranu koncerta podrške haškim osuđenicima: Nemojte nas evocirati na bolne uspomene


Foto Screenshot

Demokratska fronta Mostar oštro osuđuje planirani koncert podrške presuđenim ratnim zločincima i i visokim funkcionerima tkzv. Herceg Bosne u Mostaru.

Po ko zna koji put, saopćeno je iz DF-a, Mostarci moraju trpjeti fašizam u svom gradu, i evocirati bolna sjećanja o rušenje svog Mostara i ubijanje najmilijih.

– Ovim putem direktno apelujemo na mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića da ne dozvole održavanje skupa podrške ratnim zločincima. U svim građanima Bosne i Hercegovine najavljeni koncert pobuđuje sumnje o toliko pominjanim evropskim vrijednostima i evropskom putu BiH – navode iz DF-a Mostar.

– Evropa ne počiva na svjetonazorima fašizma i zločina, nego je kolijevka antifašizma i poštivanja svih građana bez obzira na različitosti. Ovakvim i sličnim aktivnostima u jednom dijelu Mostara, narodi i građani koji žive u njemu idu u duboku dezintegraciju. Nadamo se da u Mostaru među građanima svih nacionalnosti ima dovoljno onih koji osuđuju ovakve ideje i žele da žive u mirnom Mostaru – navodi se dalje u reagiranju.

Udruženje “Hrvatsko srce nade” iz Mostara najavilo je veliki skup podrške hrvatskim haškim optuženicima koji bi 8. juna trebao biti održan na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom, a na kojem bi mogao nastupati i Marko Perković Thompson.

Koncert je zamišljen kao skup podrške za šestoricu visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne: Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji su 2013. godine, zbog optužnice za udruženi zločinački poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u peridu od 1992. do 1994. godine, prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, piše NAP.

Komentariši