Idi na sadržaj

NATO: Rusija agresivno zauzima vojne položaje

Kritike su upućene zbog raketnog štita koji je Rusija rasporedila u blizini Poljske i Litvanije.

Raspoređivanje raketa “ne pomaže snižavanju tenzija“, naveli su u NATO-u, EPA – Ilustracija

NATO je danas kritikovao Rusiju zbog raspoređivanja protivbrodskih raketa na krajnjem zapadu baltičkog regiona kao “agresivno vojno zauzimanje položaja” i pozvao na dijalog kako bi se ublažili eskalirajući odnosi.

NATO je naveo da raspoređivanje raketa u blizini granica Sjevernoatlantske alijanse “ne pomaže snižavanju tenzija niti čini odnose dvije strane predvidljivim”.

Pozvao je na veću transparentnost kad je riječ o vojnim aktivnostima “kako bi se izbjegli incidenti i opasnost od nesporazuma”.

Moskva je uložila energičan prigovor na raspoređivanje vojnih jedinica Alijanse u blizini ruskih granica, a sada raspoređuje raketne lansere u regionu Kalinjingrada, koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom, državama članicama NATO-a, prenosi AP.

NATO na nišanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva uzeti na nišan lokacije NATO-a ako bude smatrala da prijete Rusiji, prenijele su ruske agencije u večernjim satima u ponedjeljak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima ranije u utorak da Moskva ima pravo da osigura svoje granice s obzirom na vojno jačanje NATO-a na ruskim granicama, javio je Tass.

Upitan kako komentariše raspoređivanje ruskih raketnih sistema u regionu Kalinjingrada, Peskov je rekao da “Rusija čini sve što može kako bi obezbijedila svoje granice uzevši u obzir akcije NATO-a“.

“Ta alijansa je agresivan blok, tako da Rusija preduzma potrebne korake. U tom smislu, ima suverena prava da preuzme sve mjere na svojoj teritoriji”, istakao je portparol Kremlja.

On nije odgovorio da li su raketni sistemi već raspoređeni u regionu i da li će tamo biti trajno raspoređeni.

Izvor: Agencije 

 

Komentariši