Moskva poručila Zagrebu: Okanite se Krima, riješite probleme sa Srbima

22 11 2016

Apsurdno pominjanje Krima na dnevnom redu hrvatske radne grupe, saopštilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Plenković je doputovao u nedjelju u službeni posjet Ukrajini EPA

Plenković je doputovao u nedjelju u službeni posjet Ukrajini, EPA

Moskva je danas izrazila zabrinutost zbog stvaranja radne grupe hrvatske Vlade za saradnju sa Ukrajinom, saopšteno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Primijetili smo izvještaje o uspostavljanju radne grupe hrvatske Vlade za saradnju sa Ukrajinom. Cilj radne grupe obuhvata rad na prenosu iskustava Hrvatske sa mirnom reintegracijom okupiranih teritorija što se navodno može primijeniti na Donjeck i Lugansk”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je potpuno apsurdno pominjanje pitanja Krima na dnevnom redu hrvatske radne grupe.

“Želimo ponovo podsjetiti da je prisajedinjenje Republike Krim i Sevastopolja sa Ruskom Federacijom zasnovano na slobodnom i legitimnom izražavanju volje stanovnika Krima. To pitanje je zatvoreno i tražimo od Zagreba da rješava duboko ukorijenjene interne probleme povezane sa pravima Srba i drugih etničkih manjina u Hrvatskoj, a ne da se bave sa beskorisnim spekulacijama”, zaključuje se u saopštenju.

Jučer je hrvatski premijer Andrej Plenković na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu rekao da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantske težnje Ukrajine i pomoći joj svojim iskustvima u tome i u mirnoj reintegraciji njenih okupiranih područja.

U predavanju na temu “Evropsko i euroatlantsko iskustvo Hrvatske – primjer za Ukrajinu?”, Plenković je rekao da Hrvatska i Ukrajina imaju puno toga zajedničkog te da historija njihovog prijateljstva ima duboke korijene.

Podrška Ukrajini na putu ka EU

Ponovio je da RH kao članica EU-a i NATO-a daje punu podršku Ukrajini na njenom evropskom putu.

“Hrvatska je u potpunosti predana pružanju političke i praktične potpore Ukrajini na njezinom putu prema EU-u”, istaknuo je. “Spremni smo podijeliti naše znanje i iskustva…”

Istakao je i da je Ukrajina bila prva zemlja, članica Ujedinjenih naroda, koja je priznala nezavisnost Hrvatske 11. decembra 1991.

Naglasio je da su obje zemlje bile žrtve brutalne vojne agresije i da je silom narušen njihov teritorijalni integritet te da će hrvatska iskustva biti korisna Ukrajini.

„Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima“, rekao je Plenković.

Provedba sporazuma iz Minska

Po njegovim riječima, mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja je dugoročno najbolji model za vraćanje Donjecka i Luhanska, a jednom i Krima u sastav Ukrajine.

„Mirna reintegracija istočne Slavonije bila je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata UN-a. To je bio pozitivan presedan za uspostavu mira u bivšoj Jugoslaviji, ali i za buduće misije u svijetu“, kazao je Plenković.

Dodao je da je za stabilizaciju situacije ključna potpuna provedba sporazuma iz Minska te da je to najbolji način za postizanje sveobuhvatnog političkog rješenja ukrajinske krize.

„Danas je EU suočena s novim izazovima poput migrantske krize, populizma i euroskepticizma kao i s raznim vanjskim izazovima“, kazao je Plenković, istaknuvši da je historija pokazala da se samo na načelima solidarnosti i jedinstva može postići napredak i mir.

“Zato nam je potrebna snažna Europa sa zajedničkom vizijom i zajedničkom akcijom, otvorena prema svijetu i budućnosti. To je ta vrsta Unije koja će prihvatiti Ukrajinu na temelju njezinih postignuća i vrijednosti koje dijelimo”, zaključio je.

Izvor: Agencije 

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

29 11 2016
Anton Celin

Pseudo-evropocentrik Plenković koji i ne zna gdje je Europa i koje su njene granice, pokazuje eskalantnu političku nepoismenost i nedozrelost, te smo na putu da s njim prođemo kao i sa Sanaderom. Čini se i gore.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: