Idi na sadržaj

U Sarajevu okončana konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana

Članice Foruma B-9 su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska

Foto: MO BiH
Sarajevo

Neformalnim međusobnim kontaktima u srijedu je u Sarajevu službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana o vojnoj suradnji (Forum B-9), javlja Anadolu Agency (AA).

Trodnevni skup s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom izjavom, koju su u utorak potpisali načelnici glavnih stožera devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja suradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te je istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

”Ovaj Forum B-9 predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne suradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama suradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države”, kazao je domaćin konferencije načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov ”Integracije: Suradnja i partnerstvo – Faktori regionalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19“.

Članice Foruma B-9 su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska, naglašeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti konferencije sudjelovalil su i visokopozicionirani predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združenog zapovjedništva NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Izvor: AA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: