Amir iz Irana: “Tri puta sam ilegalno prešao granicu. Tri puta me uhvatila policija. Oduzeli su mi novac. Razbili telefon. Nije to hrvatska odluka, Evropa nas ne želi”

6 11 2018

Gdje god sam živio, živio sam pošteno. Nikada nisam počinio krivično djelo, nisam bio u sukobu sa zakonom, nisam bio krivično gonjen, priča Amir iz Irana

image
LICE HUMANOG SVIJETA / EPA

“Tri puta sam ilegalno prešao granicu. Tri puta me uhvatila hrvatska policija. Zadnji put sinoć. Oduzeli su mi novac. Razbili telefon. Nisu me previše tukli. Sada sam opet ovdje. Bez ičega. Mogu čekati da otvore granicu ili umrijeti. Svejedno je”, započinje svoju priču Amir (iz Irana) hladnim, uravnoteženim riječima, rezigniranim tonom, pogledom odsutan iz ovog svijeta. Sreli smo se 24. oktobra, na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše, gdje se grupa migranata oko dva sata ranije probila kroz kordon bh. policije, ali su zaustavljeni na hrvatskoj strani.

Trgovac voćem

Napetost na granici traje, saobraćaj je obustavljen, migranti protestuju, policija se sprema za intervenciju. Neformalni pregovori vode se sa čovjekom koji u manjoj grupi stoji po strani. Ne znam da li uživa neki autoritet u kampu ili ga je policija odabrala za sagovornika zato što je njegov engleski savršen. Nakon što su policajci otišli, odlučio sam im prići.

“Onaj policajac vam je rekao da dolazi 2.000 specijalaca iz Hrvatske?”

“Da.”

“Hoćete li se povući?”

“Gdje da se povučemo? Možemo preći granicu ili umrijeti ovdje. Mogu nas oni ubiti. Ili možemo umrijeti od zime i gladi.”

Svi u grupi su prethodne noći pokušali ilegalno preći granicu. Sada su bez novca i imaju razbijene mobitele. Amir je najstariji među njima (ima 57 godina). Uživa potpuno povjerenje, niko ne upada u njegove riječi.

“Ne pitaju se Hrvati ni za šta. Tako je odlučeno u Evropi. Evropa nas više ne želi. Hrvatska policija samo provodi tu odluku”, govori hladnim riječima, svjestan da se u njih upisala i smrt.

Pitam ga zbog čega ide na Zapad. Kaže da mrzi svoju zemlju.

“Naši političari su varalice, pljačkaši, korumpirani su… Kupuju imovinu na Zapadu od narodnog novca. Moridi je lopov. Od našeg novca je kupio imovinu u Kanadi. Ruhani isto. I Homeini je bio. Posljednji pošten političar bio je šah Reza Pahlavi”.

Već je živio na Zapadu, u Montrealu, Torontu, Washingtonu, Seattleu, Rimu (gdje je dvije godine radio kao računovođa u Michell’su).

“Gdje god sam živio, živio sam pošteno. Nikada nisam počinio krivično djelo, nisam bio u sukobu sa zakonom, nisam bio krivično gonjen. Svagdje sam se ponašao isto i poštovao zakon.”

U Iran se vratio po obitelj.

“Skupo sam kupovao eure i dolare da bih mogao cijelu obitelj odvesti u Toronto, a sada sam ostao bez novca”, kaže tonom čovjeka koji nema šta izgubiti.

Njegov cilj je doći u Toronto i otvoriti veletrgovinsku kompaniju. Iako je po struci računovođa, predstavlja se kao trgovac voćem.

“Znam kupovati i znam prodavati. Znam pet artikala sa kojim bih ostvario zaradu od dva dolara po kilogramu. A ja govorim o tonama. Treba mi kompanija sa dvadeset ili trideset radnika”.

Pisao je premijeru Kanade Justinu Trudeauu.

“Samo sam mu čestitao Novu godinu”, kaže ironično.

Za situaciju u Iranu Amir krivi Britance.

​“Naš rat je došao iz Engleske”, kaže.

O državnom udaru

Priča mi o Muhamedu Mosadeku, premijeru Irana od 1951. do 1953. godine, čija je vlada zbačena u državnom udaru koji su organizovale britanska i američka obavještajna služba. Mosadekova vlada uvela je niz naprednih društvenih i političkih reformi, ali najvažnija je bila nacionalizacija iranske naftne industrije koja je od 1913. bila pod britanskom kontrolom preko Anglo-perzijske naftne kompanije (kasnije British Petroleum).

Pristižu nove policijske postrojbe. Napetost raste. Policija mi naređuje da se sklonim u zonu predviđenu za medije. Dok se rastajemo, stižemo razmijeniti još nekoliko riječi.

“Da li će otvoriti granicu?”

“Neće.”

“Šta misliš da trebamo uraditi?”

“Preći ilegalno.”

“Da, mi ćemo vjerovatno jednom uspjeti. A šta je sa porodicama koje ne mogu ići ilegalno? Treba da umru od gladi i zime? Je li to humani svijet u kojem želimo živjeti?”

Advertisements

Akcije

Information

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: