Vijeće za implementaciju mira zatražilo hitno stavljanje OSA-e u zakonske okvire!

7 06 2018

UPRAVNI ODBOR


Na nedavnu nabavku više od 2.000 dugih cijevi vatrenog oružja za policiju entiteta Republika Srpska direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica dao je saglasnost

Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za implementaciju mira (PIC) zatražili su od političkih lidera Bosne i Hercegovine da se Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) pod hitno stavi pod civilni nadzor i radi u skladu sa zakonom.

Oni su u kominikeu, izdatom nakon dvodnevne sjednice, zatražili i da bh. vlasti „hitno provedu odluku Ustavnog suda BiH o OSA-i i sačuvaju kapacitete BiH da nastavi saradnju kao pouzdan partner u obavještajno-sigurnosnoj saradnji“.

Upravni odbor PIC-a upozorio je i na to da su „nesrazmjerne nabavke dugih cijevi koje su realizirale pojedine agencije za provedbu zakona izazvale zabrinutost“.

Na nedavnu nabavku više od 2.000 dugih cijevi vatrenog oružja za policiju entiteta Republika Srpska direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica dao je saglasnost i nikad javnosti nije objasnio zašto je to učinio.

Ruska Federacija, kao jedna od petnaestak članica ovog tijela, nije podržala ovaj stav UO PIC-a.

Upozoreno je i da je napredak na političkim i ekonomskim reformama usporen skoro do mrtve tačke, kao i da je provedba reformi skoro prestala.

Navedeno je i da je „došlo do nazadovanja u oblasti vladavine prava“.

– Političke stranke iz FBiH i dalje odbijaju kompromis o suštinskim izmjenama Izbornog zakona BiH – navedeno je u kominikeu.

Upravni odbor PIC-a zatražio je da se neodložno provedu presude Ustavnog suda BiH, posebno u slučaju „Ljubić“ i Mostar, te da se nakon izbora i formiranja vlasti provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“.

Od političkih lidera i institucija u BiH očekuje se i predan rad na evropskom putu i neodložno djelovanje u pripremama za dobivanje kandidatskog statusa za ulazak u EU.

Naredna sjednica ovog tijela, koje se sastaje barem dva puta godišnje, bit će održana u Sarajevu u decembru.

Izvor: Avaz.ba

 

Advertisements

Akcije

Information

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: