Idi na sadržaj

Oleg Čavka biografija

OLEG ČAVKA – TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH

Oleg Čavka

Oleg Čavka rođen je 1968. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1999. godine.

Pravosudnu karijeru započeo je kao pripravnik u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 2001. godine, radio na poslovima stručnog saradnika u istom tužilaštvu.

U periodu od 2003. do 2005. godine radi na mjestu sekretara sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, a od 2004. do 2006. godine na mjestu portparola Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Godine 2005. imenovan je za tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, gdje radi sve do 30. marta 2010. godine, kada stupa na dužnost tužioca Tužilaštva BiH.

Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo je rekao da je radio u Odjelu općeg kriminaliteta, uglavnom na predmetima organizovanog kriminala i prodaje droge.

Tužilačku karijeru 2010. godine nastavlja u Tužilaštvu BiH. Imenovan je za tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a trenutno je i rukovodilac Odjela za međunarodnu pravnu pomoć.

Živi u majčinoj kući i nije vlasnik nekretnina. Posjeduje dva auta i 3.500 maraka ušteđevine.

Oženjen je Tamarom koja radi u Službi za zajedničke poslove institucija BiH i ima jedno dijete.

Disciplinski je kažnjen jednom i to zbog toga što je uništio zapisnik sa ispitivanja svjedoka i uposlenicima dvije institucije slao informacije neprimjerenog sadržaja.

Čavka je priznao ove prekršaje i sklopio sporazum sa Uredom disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Kažnjen je smanjenjem plate od deset posto na period od šest mjeseci.

Iako su mediji više puta izvještavali da se protiv njega vode istrage zbog primanja mita i zloupotrebe Čavka niti u jednom slučaju nije optužen. Za CIN je rekao: „Postoje određene strukture u pravosuđu BiH koje su politički povezane sa ljudima koji su zlonamjerno etiketirali mene kao osobu koja im smeta.“

Izvor: tuzilastvobih.gov.ba, CIN.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: