Idi na sadržaj

Bijeli golubovi i 1.601 ruža za sjećanje na djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu

KULTURA SJEĆANJA


Foto: K. S./Klix.ba

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kaže da je to značajan projekt u okviru čije realizacije je zasađena 1.601 ruža za djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva.

Okarakterizirao je to Grabovica kao značajan doprinos kulturi sjećanja i istini koja se treba čuvati od zaborava, a sve zarad mladih ljudi i budućih generacija.

Projekt je realiziralo Udruženje “Eko” uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva, ali i mnogih drugih koji su na razne načine sudjelovali u realizaciji. Među sudionicima su i mladi ljudima na koje je sa današnjeg skupa apelirano da intenzivno rade na stjecanju znanja i ostvarivanju snova jer se tako na pravi način čuva sjećanje na djecu čije djetinjstvo je nasilno prekinuto tokom opsade Sarajeva.


Foto: K. S./Klix.ba

U okviru današnjeg događaja upriličen je i prigodan kulturni program, te odana počast djeci stradaloj u Sarajevu tokom rata.

Prema nekim podacima u Sarajevu je, tokom rata u BiH, stradalo 1.601 djece. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. raspolaže relevantnom dokumentacijom za 532 djece koja su poginula u Sarajevu tokom rata. U znak sjećanja na njih postavljen je postament u centru grada. Navode da se iz objektivnih ili subjektivnih razloga neće moći doći do podataka o svoj djeci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.

Izvor: Klix.ba / FENA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: