Podsticaji potiču prihode i zaposlenost

29 07 2017

Od 2009. do 2015. federalno Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta je realiziralo 39 projekata


DOBRI REZULTATI PODRŠKE PREDUZETNIŠTVU

U preduzećima koja su koristila podsticaje u odnosu na ona koja nisu zabilježen je rast broja zaposlenih za 2,6 osoba ili 12 posto, navedeno je u informaciji o rezultatima ekonometrijske evaluacije programa podrške sektoru preduzetništva koji je u periodu 2009 – 2015. provodilo federalno Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta, a koju je na jučer održanoj telefonskoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Preporuke

Ovo ministarstvo Vlada je zadužila da u budućem kreiranju i provođenju politika podrške razvoju male privrede primijeni preporuke ekonometrijske ocjene programa podrške preduzećima. Od 2009. do 2015. FMRPO je realizirao 39 projekata, putem kojih su plasirana grant-sredstva za podršku preduzetništvu. Pored toga, u ovom periodu ovo ministarstvo je, u saradnji s Razvojnom bankom FBiH, realiziralo program kreditiranja preduzeća u FBiH. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 3.614 prijava koje su u ovom periodu podnijela preduzeća. Rast prihoda od prodaje veći je za 13 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje.

Prehrambena proizvodnja

Federalna Vlada je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2016. u kojoj je, između ostalog, navedeno da su kapaciteti privrednih društava koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda u FBiH u 2016. bili gotovo na istom nivou kao i prethodnih godina. Bez obzira na povećanje proizvodnje u 2016, stepen iskorištenosti domaćih kapaciteta i dalje je nizak.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: