IDDEEA tender za pasoše štima njemačkoj firmi?

28 07 2017


Foto: Ilustracija

BANJALUKA – Kancelarija za razmatranje žalbi po četvrti put poništila je tender za nabavku pasoških knjižica, a kako stvari stoje, ukoliko se u dobroj mjeri ne izmijeni tenderska dokumentacija, građani BiH ponovo bi krajem marta iduće godine mogli ostati bez putnih isprava!

Poništavanje tendera potvrdili su nam u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), navodeći da će “vrlo brzo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH opet pokrenuti otvoreni tenderski postupak nabavke pasoških knjižica”.

Iz odluke Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je u posjedu “Nezavisnih”, vidljivo je da IDDEEA, kao ugovorni organ, posao nabavke pasoša, težak oko 20 miliona KM, “štima” za jednu njemačku kompaniju.

Prema nezvaničnim informacijama, s predstavnicima te kompanije, mjesec dana prije raspisivanja tendera, sastajali su se prvi ljudi IDDEEA i Ministarstva civilnih poslova BiH, što se između redova može pročitati i u odluci Kancelarije za razmatranje žalbi.

“Taj tender koji je srušen može da dobije samo jedna firma na svijetu koja ima mašine naznačene u tenderu”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, dodajući da je suština u tome da dok god imamo pasoše s polikarbonatom, kao država ne možemo imati zalihe i zavisićemo isključivo od dobavljača.

Njegove navode praktično potvrđuje Kancelarija za razmatranje žalbi, koja je, odlučujući o žalbi jednog od ponuđača, tačnije francuske kompanije “Gemalto”, zaključila da ugovorni organ, odnosno IDDEEA, “preferira tačno određenog dobavljača za kojeg ima spoznaju da ima neke mašine”.

“Može se zaključiti da samo određeni dobavljači s kojima se ugovorni organ mogao savjetovati kod pripreme tenderske dokumentacije znaju za rokove, te za ove aktivnosti isti već spremaju ili imaju spreman dizajn, a svi drugi dobavljači su diskriminisani nepravilnim i netransparentnim informisanjem, što je suprotno zakonu”, navodi se u odluci Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ), što takođe djelimično potvrđuje sumnje da su zvaničnici iz BiH i taj dobavljač bili na vezi.

Tenderskom dokumentacijom koja je poništena, IDDEEA je tražila čak i usklađenost s njemačkim BSI standardom, iako je za ovu vrstu nabavke dovoljna usklađenost s ICAO standardom.

“Definisanje kapaciteta čipa i zadovoljavanje EAL zahtjeva nivoa 5, ugovorni organ očito preferira njemačke dobavljače”, stoji u odluci KRŽ.

Podsjećanja radi, posljednji, četvrti po redu, tender za nabavku pasoških knjižica raspisan je početkom juna, a žalbu na dokumentaciju podnijeli su francuska kompanija “Gemalto” i firma “Osterreichische Staatsdruckerei Gmbh” iz Austrije.

Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila je obje žalbe i poništila tendersku dokumentaciju.

Zbog problema i nemogućnosti sprovođenja tendera građani BiH su već jednom bili u problemu, jer je bilo nestalo pasoških knjižica, što je slučaj nezabilježen u Evropi, a s obzirom na to da tender nije bio završen, ugovor o nabavci pasoša produžen je sa sadašnjim dobavljačem, firmom “Milbauer”, na godinu dana, tačnije do 21. marta 2018.

Izvor: Nezavisne.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: