Evropski novac ne dobijamo zbog nepostojanja državne poljoprivredne strategije

28 07 2017


Screenshot, Pogledajte videoprilog, Slađana Tomića (Dnevnik 2)

Zbog nepostojanja državne poljoprivredne strategije i tijela za koordinaciju sredstava iz Evropske unije, BiH gubi šansu da povuče godišnje oko 35 miliona eura. Tako je od 2013. izgubljeno 200 miliona eura bespovratnih sredstava. Ako entiteti i Distrikt Brčko usaglase državnu strategiju ove jeseni, postoji šansa da je Unija uzme u razmatranje. A ako uslovi ne budu ispunjeni do kraja godine, nova prilika za apliciranje bit će tek 2021. godine.

BiH i ove godine ima priliku pristupiti IPA fondovima EU-a iz oblasti poljoprivrede. Tu priliku imala je i proteklih osam godina, no uslovi koje traži EU se ne mijenjaju – poljoprivredna strategija na državnom nivou i tijela za povlačenje i koordinaciju bespovratnih sredstava.

«Računa se da zbog oduglovačenja u donošenju ove strategije BiH godišnje izgubi oko 150 miliona maraka – to je više nego dva puta više od ukupnih poticaja u oba entiteta», tvrdi Sead Jeleč, ekspert za poljoprivrednu proizvodnju.

No, nisu samo milioni u pitanju. Donošenjem strategije znači da vlade moraju prilagoditi svoje zakonodavstvo s evropskom pravnom stečevinom, a taj proces ide sporo.

«Usvajanje standarda, implementacija kroz javno-privatno partnerstvo sa savjetodavnim službama, sam plasman proizvoda iz BiH – mora da ima drugačiji okvir i mora biti konkurentniji», ističe Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Sredstva za poljoprivredu za BiH nisu dostupna od 2013., kada je Evropska komisija zatražila usvajanje strateškog dokumenta za poljoprivredu i kreiranje IPARD operativne strukture. Platna agencija i tijelo za kooridnaciju još nisu formirani, a imamo Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju, kom su zavezane ruke. Operativnoj strukturi na državnom nivou protivi se Republika Srpska, jer to, kako su ranije govorili, znači guranje na mala vrata državnog ministarstva poljoprivrede. RS će pristati na državnu strategiju pod uslovom većih ingerencija entiteta.

«Vlada Republike Srpske i ovo ministarstvo, osim toga, smatraju da treba poštovati Ustavom i zakonom definisane nadležnosti kada je u pitanju oblast poljoprivrede, a koja je, kao što znate, u nadležnosti entiteta», stoji u saopštenju.

Za donošenje poljoprivredne strategije zaduženo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kom deklarativna podrška, posebno iz RS-a, ne pomaže.

Ministar Mirko Šarović naglašava kako je sa sada na svim nivoima vlasti u BiH da daju svoje primjedbe na dokument koji je u javnoj raspravi.

Poljoprivrednici željno iščekuju bilo kakav pomak jer su prepušteni entitetima. Poticaji kasne i nisu dovoljni da pokriju njihove potrebe. Ako BiH dobije mogućnost za povlačenje bespovratnih sredstava EU-a, to će za državu praktično značiti da može pokriti polovinu poticaja od gotovo 180 miliona maraka, koliko se trenutno izdvaja iz budžeta.

Izvor: Federalna.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: