Srpski policajci ilegalno bili u Potočarima

27 07 2017

Povodom slučaja Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji su javno progovorili o navodnom tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. kada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić


Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

* Dumanović: Očekujem da bude prekinut sudski proces protiv nas * Todorić: Odgovor Direkcije potvrdio priču Dumanovića i Trbovića

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine nije bila obaveštena o dolasku 19 pripadnika Odeljenja za opservacije i dokumentovanje MUP-a Srbije na komemorativni skup u Potočarima 11. jula 2015. kada je napadnut tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaje Danas.

Sada već bivši pripadnici ovog Odeljenja MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović u prošlogodišnjoj izjavi Al DŽaziri ispričali su kako je 19 pripadnika tog Odeljenja, po usmenoj naredbi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeno na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. kako bi takođe tajno snimali komemorativni skup.

Kako je navedeno u odgovoru Direkcije upućenom Sindikatu policije Sloga, imena pripadnika ovog Odeljenja Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića ne nalaze se na spisku članova delegacije, niti pripadnika fizičke zaštite Aleksandra Vučića.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je zaprimila note Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini u kojima najavljuje dolazak predsjednika Vlade Republike Srbije g. Aleksandra Vučića sa delegacijom. Navedene note sadrže detalje o članovima delegacije, vremenu dolaska i odlaska, načinu dolaska, mjestu ulaska u Bosnu i Hercegovinu, kao i podatke o osobama koje će biti angažovane na neposrednoj fizičkoj zaštiti, putnim ispravama i brojevima i vrsti ličnog naoružanja osoba u pratnji”, navodi se u odgovoru Direkcije sindikatu Sloga, a u vezi radnog angažovanja policijskih službenika Srbije u Srebrenici 11. jula 2015.

Dumanović i Trbović su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. NJihove krivične prijave su ubrzo odbačene, a potom su 31. decembra 2016. uhapšeni. U međuvremenu su ostali i bez posla, podignuta je optužnica da su odavali službene tajne. Pripremno ročište po tužbi protiv Dumanovića i Trbovića biće održano 21. septembra u Višem sudu u Beogradu.

Dumanović kaže za Danas da dokument Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dokazuje da su nalazi iz krivičnih prijava koje su podneli Trbović i on tačni, te da sada očekuje da bude prekinut sudski proces koji država vodi protiv njih dvojice.

Vladimir Todorić, advokat Dumanovića i Trbovića, ističe za Danas da je dokument Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH potvrda svega što su pričali Dumanović i Trbović, odnosno da je u pitanju bila nezakonita akcija MUP-a Srbije.

– Kao policijski službenici oni imaju obavezu da čuvaju službene tajne, ali da iste budu u skladu sa zakonom. Niko ne može da naredi da se izvrši krivično delo i da taj neko ko odbije da ga izvrši odgovara za to, naglašava Todorić i dodaje da očekuje da Dumanović i Trbović budu oslobođeni od optužbi, te da država započne istragu o odgovornosti onih koji su započeli akciju u Potočarima i onih koji su učestvovali u njenom zataškavanju.

Takođe, Služba Zaštitnika građana sprovela je postupak kontrole postupanja policije u slučaju hapšenja Dumanovića i Trbovića, ali će odluku o načinu okončanja postupka doneti novi ombudsman Zoran Pašalić.

Žabeljan: Stefanović da vrati policajce na posao

“Verujemo da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović netačno informisan te da ne zna sve detalje slučaja a da će dokumenta koja smo pribavili biti dovoljna da pravilno sagleda čitav slučaj i snagom svog autoriteta doprinese utvrđivanju odgovornosti onih koji su zaista prekršili zakon i ljudskih prava, ne štedeći pritom i svoje najbliže saradnike”, kaže za Danas predsednik Sindikata policije Sloga Dragan Žabeljan.

Takođe, dodaje naš sagovornik, od ministra očekuje da ispuni reč i dosledno se, umesto selektivno, izbori sa kriminalom u redovima MUP-a, te da uzbunjivače Dumanovića i Trbovića vrati na posao i nagradi za otkrivanje ove afere koja sigurno pogađa odnose između Srbije i BiH”. Žabeljan očekuje i od Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost za zaštitu tajnih podataka, kao i od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da donesu odluku o opozivu tajnosti za dokument, naredbu Uprave kriminalističke policije, koju je MUP Srbije proglasio kao tajan. On takođe ukazuje da po završenom angažovanju, zaposlenima koji su bili radno angažovani u BiH, poslodavac nije utvrdio pravo na deviznu dnevnicu niti su dnevnice isplaćene.

Izvor: Danas.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: