Prelaskom na trezor UNSA izgubit će 50 % prihoda od međunarodnih i komercijalnih programa

27 07 2017

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU


Rektorat UNSA

Na današnjoj raspravi Senata Univerziteta u Sarajevu koja je održana povodom Prijedloga zakona o visokom obrazovanju izneseno je niz kritika na odredbe zakona, posebno u dijelu da su nadležnosti Senata sada prebačene i na UO pa tako da ovo tijelo može smjenjivati rektora i dekane, piše agencija Patria.

Primjedba je i da je zakon prenormiran, guši akademske slobode, neprovodiv, nedorečen, ali i kontradiktoran. Inače, ovaj zakon nije bio u formi nacrta, te je naglašeno da akademska zajednica nije imala mogućnost uputiti primjedbe niti reagirati.

Rektor Rifat Škrijelj kazao je da je ovo prvi put u 70 godina koliko postoji ova institucija da politika pokušava ukinuti sve fakultete iako su neki stariji i od Univerziteta.

Dekan Mašinskog fakulteta Izet Bijelonja kazao je da se zakonom pravi paralela direktora preduzeća i dekana fakulteta što ni u kom slučaju nije isto i da ova oblast ne smije ostati neuređena.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo istakao je da je neshvatljivo da Vlada KS preko koljena želi prelomiti zakon od kojeg zavisi 30.000 studenata i 2.600 uposlenih.

– Izražavam sumnju u dobre namjere da se želi urediti ova oblast. Ostat ćemo bez sredstava za naučno-istraživački rad, prelaskom na trezor past ćemo na milost Vlade KS, a UNSA se svodi na upravnu organizaciju – kazao je Fočo.

Vedad Silajdžić sa Ekonomskog fakulteta kazao je da ovaj fakultet među 5% najboljih u cijelom svijetu i umjesto da Vlada da podršku ona ukida pravni subjektivitet fakulteta.

Željko Šain, prorektor za finansije UNSA-e kazao je da ono što stoji u Prijedlogu zakona vodi ka centralizaciji UNSA-e koja ne vodi ničemu dobrom.

– Guši se misija Univerziteta, ovo je način kako se ne želi izgraditi normalna zemlja. Ovo je demotivirajući zakon. Konsultirao sam se s pametnim glavama iz pravne sfere – može li se ovakav zakon sprovesti u praksu sa stajališta gašenja 31 pravnog lica i evidentiranja jednog pravnog lica. Svi su rekli nemoguće je u kratkom periodu – kazao je Šain.

Prema novom zakonu UNSA bi imao šest mjeseci za prelazak na trezorsko poslovanje.

– Ovo se ne može finansijski napraviti a da bude učinkovito. Mi ćemo u naredne dvije godine izgubiti 50% prihoda od komercijalnih programa, jer međunarodna zajednica ne dozvoljava da novac ide na državni račun. Ja sam predlagao da se napravi trezor na nivou Univerziteta, a neka naš osnivač vrši kontrolu svake sekunde i svake marke – kazao je Šain.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić kazao je da se ovim zakonom ograničava akademska zajednica. On je čak pozvao i OHR da se uključi u ovaj problem da od Vlade KS zatraži povlačenje ovog zakona.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta istakao je da je prenormiranje koje imamo u visokom obrazovanju pogubno za tu oblast te da bi bilo bolje direktno primijeniti Okvirni zakon o visokom obrazovanju. Fejzić je kazao da će doći u pitanje svi međunarodni projekti i novac koji su trebali dobiti jer će izgubiti status pravnog subjekta.

Rektor Škrijelj kazao je da je zakonom određeno da on podnosi izvještaj Skupštini KS, ali da to nije određeno za privatne univerzitete.

– I oni trebaju da imaju poreznu obavezu kao mi. Ne podnose, jer ih se ne tiču. Potpuno se uništava javni univerzitet.

Tokom sjednice je kazao da „neće uspjeti regrutacija političkih ćelija među našim studentima na našem Univerzitetu.“

– Znamo za političke ćelije na Univerzitetu. Znamo tačno u koje političke partije po mišljenje idu neki tribuni studenata. Studenti imaju osam zastupnika u Senatu imaju istu odgovornost za Univerzitet kao njihovi profesori i njihov rektor.

Senat je danas usvojio stavove koji će biti upućeni i predlagaču i Vladi KS i klubovima u Skupštini KS 

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: