Netanyahu poručio da planira zatvoriti ured Al-Jazeere u Jerusalemu

27 07 2017

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je poručio da planira da zatvori ured mreže Al-Jazeera u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naložio sam da se zatvori ured Al-Jazeere u Jerusalemu zato što promoviše nasilje nad Brdom hrama. Ako to nije moguće prema važećim zakonima, učiniću sve da neophodni zakon prođe na Knessetu kako bi raspustili Al-Jazeeru“, poručio je Netanyahu preko svoje Facebook stranice.

Izraelske vlasti, nakon smrtonosne pucnjave, 14. jula po prvi put poslije skor pet decenija su zatvorile džamiju Al-Aksu, koju poštuju i muslimani i Jevreji, koji je nazivaju Brdo hrama, i zabranile džuma-namaz u petak.

Džamija je kasnije ponovo otvorena nakon što su izraelske snage na njenim prilazima instalirale detektore metala i sigurnosne kamere.

Muslimani su protestovali protiv sigurnosnih mjera, a u sukobima koji su izbili stradalo je 11 ljudi, među kojima osam Palestinaca. Ipak, Izrael nije želio ukloniti detektore uz obrazloženje da su nove mjere sigurnosti slične onima na drugim svetim mjestima u svijetu.

Nakon međunarodnog pritiska, izraelski ministar sigurnosti odlučio je ukloniti detektore metala, ali je kazao da će uspostaviti novi sistem nadzora, koji koristi “pametne provjere“ zasnovane na naprednoj tehnologiji.

Izvor: Federalna.ba/AA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: