Gradnja na sarajevskom Tašlihanu, za i protiv

27 07 2017

Burne reakcije


Arhiv / Vijesti.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika odobrila je gradnju nad ostacima nacionalnog spomenika Tašlihan u Sarajevu. Navode da spomeniku Tašlihan nisu oduzeli epitet nacionalnog spomenika, ali da su izvršili izmjene ranijih odluka.

Gradnji se protivi Federalni Zavod za zaštitu spomenika, ali i struka. S obzirom da je cijela priča pod budnim okom opozicije na državnom nivou, najavljuju i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Kada se neki objekt proglasi nacionalnim spomenikom, zabranjena je gradnja na tom mjestu, kao i bilo kakvi radovi koji bi uništili njegov trenutni izgled. Burne reakcije izazvala je informacija o gradnji na ostacima Tašlihana, koji je 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom. Iz Komisije danas pravdaju odluku.

“Utvrđeno je da je na većem dijelu parcele Tašlihana izgrađena podzemna garaža, da su ostaci temelja i istočnog zida Tašlihana konsolidovani i konzervisani, a da je uz zapadnu granicu ostataka Tašlihana izgrađen pješački most. Tim zahvatima autentičnost i integritet samih ostataka objekta je postala vrlo upitna.”

Federalni Zavod za zaštitu spomenika, stao je u odbranu spomenika koji datira još iz 16.vijeka.

“Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta u oba slučaja je obaviješten o zaključcima donesenim na sjednici, bez svih utvrđenih činjenica. Zavod se nije složio, odnosno prihvatio Zaključak o stavljanju van snage Odluke Komisije od 30. januara 2008. godine, koji je dopisom dostavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH”, ističe Alma Ferizbegović- Pavlović, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Raniji pokušaji da se gradi nad ostacima Tašlihana su propali. No, ovaj put je Federalno ministarstvo prostornog uređenja Komisiji dostavilo idejni projekt, zatraživši mišljenje o njegovog usklađenosti sa mjerama zaštite koje su propisane odlukom iz 2004.

“Nakon razmatranja idejnog projekta, Komisija je zaključila da je dostavljeno rješenje u skladu sa odlukom, te je predložila da se idejni projekat izmijeni na način da se omogući bolja vizuelna prezentacija uvođenjem više staklenih površina i usklađivanjem materijala i boja”, dodaju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Tašlihan je gorio nekoliko puta, posljednji put 1879. godine. Zadnji ostaci uklonjeni su 1912. godine, osim dijela zidova uz Bezistan. Ovaj kameni han djelo je dubrovačkih majstora i najznačajniji je han ikada sagrađen na tlu BiH. Predstavlja dio zaostavštine Gazi Husrev-bega, izgrađen poslije njegove smrti. Dozidan je uz Gazi Husrev-begov bezistan sa njegove zapadne strane. Obilježava zlatni period Sarajeva, kada je Sarajevo bilo jedan od najznačajnijih trgovačkih centara zapadnog dijela Osmanskog carstva.

Da se radi o izvanrednom primjerku osmanske baštine, tvrdi i struka. Spomenutom odlukom ostaci Tašlihana i objekta Gazi Husrev-begov bezistan mogli bi izgubiti svoj sjaj.

“Nama jako puno nedostaje javno izloženih arheoloških lokaliteta. Rekonstrukcija koja se pojavljuje u medijima, ili neke slične ideje da je moguće rekonstruisati čitav Tašlihan su neosnovane, neutemeljene i praktično neostvarive”, ističe Damir Hadžić, arhitekt i konzervator.

Ovaj otvoreni arheološki lokalitet vrlo je atraktivna lokacija za sve turiste koji dođu u Sarajevo. Opozicija već duži period upozorava da je izbacivanjem međunarodnih članova iz Komisije prekršen Aneks 8. Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je utvrđen rad ove komisije.

“Stranci nikada nisu dozvoljavali da se nad temeljima spomenika iz 16.vijeka grade poslovni prostori. Praktično Predsjedništvo ih je otjeralo, narušilo Dejtonski mirovni sporazum, i jedna od prvih odluka koja je donesena je izmjena te odluke da se ne može graditi. I sada će biti omogućeno nekome da u srcu Baščaršije gradi poslovne prostore”, poručuje Saša Magazinović, zastupnik u državnom Parlamentu.

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: