Odnosi između BiH i Crne Gore izuzetni

25 07 2017


Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i njegov crnogorski kolega Srđan Darmanović ocijenili su danas u Sarajevu da dvije zemlje imaju najbolje moguće odnose koji se u budućnosti mogu samo konkretizirati i da su obje podjednako posvećene bezbjednosti regiona bez koje smatraju da nema napretka, Anadolu Agency (AA).

“BiH i Crna Gora imaju izuzetan odnos koji je posljednjih godina doveden na nivo sa kojeg u političkom smislu ne znam kako može da se dalje napreduje. Ono što sada treba da se radi je da na temelju toga razvijamo ono što nam je blisko i što nam treba donijeti najveću korist”, rekao je Crnadak.

Istakao je da se u narednom periodu fokus treba staviti na ekonomiju, saradnju u oblasti turizma i u onim segmentima gdje se može osjetiti direktna korist za obje države.

Ministri vanjskih poslova su se dotakli i političke i bezbjednosne situacije u regionu, pri čemu su zaključili da obje zmelje ostaju posvećene daljem demokratskom razvoju i što snažnijoj saradnji.

“Iz ugla Bosne i Hercegovine vrlo je važno da svi radimo na tome da stabilnost i puna bezbjednost u regionu se održi u narednom periodu, jer nemoguće se zamisliti bilo kakav prosperitet, razvoj ukoliko to izgubimo. To je jedna stvar za koju cijenimo zajednički da je nešto što se ne smije uzeti zdravo za gotovo i na čemu treba stalno raditi i zbog toga i Crna Gora i BiH su vrlo aktivne te namjeravamo da takav pristup nastavimo i u regionalnim inicijativama”, rekao je Crnadak.

Crnadak i Darmanović potpisali su danas nakon sastanka u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzlarnih predstavništva koji je, kako su kazali, još jedan dokaz povjerenja i međusobnog uvažavanja.

“Čim si spreman da sa nekim dijeliš kuću to je siguran pokazatelj da u tog nekog imaš povjerenje. Nadam se da će na ekspertskom nivou timovi i sa naše i sa crnogorske strane vrlo brzo nastaviti raditi i doći do prvog prijedloga gdje da sporazum o kolokaciji implementiramo”, rekao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović istakao je da dvije zemlje imaju kontinuirani dijalog na političkom nivou u toj mjeri da je ovo četvrti sastanak poluvisokog nivoa od početka godine.

Dijeli mišljenje s bosanskohercegovačkim kolegom da je pitanje da li dvije zemlje mogu odnose učiniti još boljim, ali ono što je potrebno, prema njegovom mišljenju, je raditi na konretizaciji međusobnih odnosa.

Crna Gora je puzdani prijatelj i partner BiH kao i obrnuto i mi smo uvijek vrlo konzistentno podržavali cjelovitost i integritet BiH i ulagali u naše dobre odnose”, rekao je Darmanović.

Ponovio je da su obje zemlje posvećene bezvjednosti regiona jer, kako je kazao, bez toga nema dobrih odnosa.

“Uostalom istorija nas je naučila šta znači kad region nije siguran. Ono što ostvarujemo u pogledu napretka, demokratije, vladavine prava u našim zemljama i evropskih i euroatlanskih integracija da je neka mjera u isto vrijeme i stabilnost regiona”, rekao je Darmanović.

U tom smislu, kako je kazao, upoznao je Crnatka sa prvim pozitivnim efektima članstva Crne Gore u NATO kao i s napretkom te zemlje na evropskom putu.

“U svemu tome veoma podržavamo BiH jer prosto vjerujemo da bez uspjeha BiH u evropskim ili euroatlanskim integracijama, zavisi od toga za šta se BiH opredjeli da nema napretka našeg regiona. BiH je  na neki način paradigma uspjeha čitavog regiona. Tako bar mi to doživljavamo. Zbog toga toliko nastojimo i da pružimo podršku onoliko koliko možemo”, istakao je šef crnogorske diplomatije.

Na pitanje da li će i u kojoj mjeri članstvo Crne Gore u NATO povećati sigurnost u regionu, Crnadak je izjavio da njen ulazak jeste jedna vrsta doprinosa sigurnosti i važan dostignut cilj te zemlje, ali da smatra kako je važnije da zemlje regiona međusobo zadrže dobre odnose i jačaju povjerenje.

Darmanović je dodao da Crna Gora nikome od svojih susjeda ne nameće svoje recepte, već ih isključivo podržava.

“Šta god naši susjedi odlučili, bilo da budu članice EU, bilo da se bore za članstvo u oba kluba i EU i NATO, mi ćemo ih podržavati i u jednom i drugom pravcu. Ne možemo umjesto nikog drugog, pa ni umjesto političkih odlučilaca i naroda u BiH da bilo kakav recept ponudimo, ali možemo samo iskrenu prijateljsku podršku dati kad se donese odluka o tome šta će naši prijatelji raditi”, rekao je crnogorski ministar.

Darmanović je danas doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a u toku dana će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH kao i sa članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda  Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Federalna.ba/AA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: