Je li rektor Univerziteta SSST Ejup Ganić krivotvorio odluku vlastitog Senata?

25 07 2017

OTKRIVAMO


Foto: Arhiv

Nalaz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od 20. juna 2016. pokazuje da je profesor Ejup Ganić odlukom Senata Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST)  izabran za rektora ovog univerziteta 29. avgusta 2012. godine, i to na mandatni period od četiri godine. Dakle, zaključno sa 29. avgustom 2016. godine trebao je završiti i rektorski mandat profesora Ganića na ovom univerzitetu.

Istim nalazom kantonalnog inspektora naloženo je da SSST prije početka studijske 2016/2017., odnosno prije oktobra 2016. godine, mora provesti proceduru izbora novog rektora. Uvidom u zvaničnu web stranicu SSST-a (ssst.edu.ba) može se vidjeti da rektor Ganić, odnosno njegov privatni univerzitet SSST nisu ispoštovali nalaz Kantonalne inspekcije do danas. Ganić poziciju rektora SSST-a obnaša i godinu dana nakon isteka mandata.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u najnovijem nadzoru SSST-a obavljenom početkom jula ove godine  utvrdila je da rektor Ganić obnaša funkciju rektora na osnovu “novog” rješenja Senata SSST-a, koje mu je izdato na period od 30. septembra 2013. do 30. septembra 2017. Dakle, ovog puta se ne spominje Rješenje Senata o imenovanju Ganića za rektora SSST-a na period od 2012. do 2016. godine, već se spominje posve novo Rješenje po kojem je profesor Ganić na poziciju rektora SSST-a imenovan za period od 2013. do 2017. godine.

Izvor agencije Patria, koji je bio član Senata SSST-a tokom 2013. godine, tvrdi da Senat SSST-a u 2013. godini nije izabrao Ganića na poziciju rektora ovog univerziteta, te da je rješenje o njegovom navodnom izboru za rektora u toj godini najvjerovatnije krivotvoreno, kako bi se Ganiću nezakonito produžio mandat rektora i u 2017.

„Sumnjam u krivotvorenje Rješenja o mandatu Ejupa Ganića na poziciju rektora SSST-a za period od 2013. do 2017. godine, koji je navodno izdao Senat SSST-a, kako bi se profesoru Ganiću nelegalno produžio mandat za cijelu godinu. Kako drugačije objasniti činjenicu da je prilikom inspekcijskog nadzora prošle godine Ganić imao rješenje Senata da poziciju rektora SSST-a obnaša za period 2012. – 2016., a sada odjednom imamo rješenje da je izabran na poziciju rektora za period 2013. – 2017.“, kaže ovaj izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, dodajući da je riječ o  velikom skandalu, obzirom da je upravo rektor Ganić osoba koja je zadužena za legalitet diploma na Univerzitetu SSST.

„Sumnjam da je u ovom slučaju počinjeno krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja, samo da bi se Ganić zadržao na rektorskoj poziciji, dovodeći u pitanje legalnost svih diploma izdatih nakon 29.08.2016., kao i sveukupnog poslovanja Univerziteta SSST nakon ovog datuma“, ističe ovaj izvor.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i njegov pomoćnik za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz nisu reagirali ni na ranije medijske natpise o potencijalnom kršenju zakona na SSST-u.

POVEZANI TEKST: Navršio 72. godinu života: Jesu li legalne diplome koje potpisuje rektor Ganić?

Ministar Kazazović već dva mjeseca ne želi odgovoriti ni na pitanje skupštinske zastupnice Selme Filipović koja je od ministra zatražila da se očituje na potencijalne nezakonitosti u radu profesora Ganića i njegovog privatnog univerziteta.

„Ukoliko je rektor Ganić spreman na ovakve manipulativne postupke, potpuno je opravdano pitanje da li je i nastavni proces na SSST-u manipuliran na isti način, bez reakcije nadležnih institucija? Vidjet ćemo da li će nakon ovoga biti reakcije pravosudnih organa i Akademije nauka čiji je član profesor Ganić“, zaključuje ovaj izvor.

Izvor: NAP.ba

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: