Zašto Rusi insistiraju na imunitetu u Srbiji

24 07 2017

Zahtjevi iz Kremlja mogli bi se uskoro naći na dnevnom redu, a biće zanimljivo vidjeti hoće li Srbija podilaziti Moskvi ili Washingtonu


RUSKO-SRPSKI CENTAR U NIŠU: VEĆ TRI GODINE TRAŽE DIPLOMATSKI STATUS KOJI IMAJU PRIPADNICI NATO-SNAGA U SRBIJI

Politika tronošca, koju u međunarodnim odnosima neguje Srbija, sve je klimavija, a sve su glasnije pretnje da bi zvanični Beograd mogao ostati bez podrške jedne “nogare”.

Naime, rastu pritisci na vlast da se jasno opredeli da li je za ili protiv Moskve, odnosno Bruxellesa i Washingtona, sa druge strane.

Prvi takav test trebalo bi uskoro da usledi kroz davanje diplomatskog imuniteta ruskim humanitarcima u Nišu. Odluči li se da odbije pritiske Moskve, ne treba sumnjati u rusku odmazdu, dok će je podilaženje zahtevima Kremlja dovesti u direktan sukob sa SAD-om, a moguće i Bruxellesom.

U oba slučaja valja očekivati razmenu diplomatskog oružja ali i ucene, budući da je u odnosu na sva tri svetska centra Srbija mala zemlja kojoj pokroviteljstvo svake od njih znači jako mnogo. Rusija je brana njenog suvereniteta u odnosu na Kosovo, dok je Evropska unija njen najveći spoljnotrgovinski partner i donator.

Protivljenje EU i SAD-a

 

Za sada, Vlada uspešno odbija da uzme u razmatranje ruski zahtev, ali je izvesno da joj je sve teže da ovu stvar prolongira. Naročito što u samoj Vladi ima ministara koji svojski rade na “ruskom pitanju” pa i na pitanju imuniteta osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Jedan od njih je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji pre desetak dana otvoreno kaže da će se ovo pitanje uskoro naći na dnevnom redu Vlade Srbije.

“Zaista više nije normalno, niti mi je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta za ruske humanitarce. To pitanje će se uskoro naći na dnevnom redu Vlade”, najavljuje Dačić.

Inače, već tri godine zvanična Moskva pokušava da zaposlenima u Ruskom centru u Nišu obezbedi diplomatski status. Naime, 2014. godine Srbija je sa ruskom stranom dogovorila predlog sporazuma koji bi i stalnom i privremenom osoblju omogućio imunitet, ali taj sporazum do danas nije potpisan. Pre svega zbog oštrog protivljenja Evropske unije i SAD-a, koji smatraju da će Rusija humanitarni centar pretvoriti u špijunsku i vojnu bazu.

I dok EU i SAD tvrde da je namera Rusa da u Srbiji podignu vojnu bazu, jer zašto bi im u suprotnom bio potreban imunitet, ruski zvaničnici prete njegovim raspuštanjem i odlaskom iz Srbije uz obrazloženje da bez imuniteta ne mogu normalno da se razvijaju.

Nemaju nikakve namete

 

A šta bi to dobili Rusi, a što, podsetimo, već imaju pripadnici NATO-snaga u Srbiji kojima je imunitet obezbeđen još početkom prošle godine.

Prema sporazumu koji je Srbija potpisala sa predstavnicima Alijanse, njima je omogućeno da se slobodno kreću po Srbiji i da uživaju sve one privilegije koje imaju diplomate po Bečkoj konvenciji.

Prema dogovoru, osoblju NATO-a na njihov zahtev mora biti odobren pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe.

Također, oslobođeni su plaćanja poreza, carina, PDV-a, mogu da uvoze opremu i ugovaraju nabavku robe, usluga i građevinske radove – bez ikakvih opterećenja. Tačnije, nemaju nikakve namete, osim za komunalne usluge.

U slučaju da se radi o objektu koji uživa diplomatski status, a na čemu također insistiraju Rusi, nijedan državni organ ne može da uđe u njega, bez saglasnosti šefa tog centra. Nepovrediva je i dokumentacija, prepiske, pa čak i u slučaju izbijanja rata.


Izvor: OSLOBOĐENJE,
Piše: Jelena Aleksić

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: