Na današnji dan prije 25 godina počinjen je okrutni zločin u logoru Keraterm

24 07 2017

Danas će u organizaciji Udruženja logoraša Prijedora i Kozarca u Prijedoru biti obilježena 25. godišnjica zločina u logoru “Keraterm” – logoru smrti kojeg su uspostavile srpske vojne i policijske vlasti općine Prijedor.

Zločini koji su se svakodnevno dešavali u Keratermu svake godine obilježavaju se na današnji dan u znak sjećanja na strahote i masakr koji je počinjen na današnji dan 1992. godine.

U noći sa 23. na 24. juli u jednoj od logorskih prostorija, sobi broj tri, zvjerski je ubijeno skoro 200 bošnjačkih logoraša uzrasta od 16 do 66 godina. Ovaj zločin smatra se jednim od najstravičnijih koji je počinjen na bh. tlu tokom agresije nazvan “krvava noć Keraterma”.

Prema tvrdnjama preživjelih, ispred sobe je te noći postavljen mitraljez, a u prepunu sobu bačen je plin. Ne mogavši izdržati, logoraši su pokušali srušiti vrata na što su srpski vojnici iz mitraljeza počeli pucati prema njima ubivši njih 200. Mrtva i ranjena tijela logoraša ujutru su sa gomile prebačena na kamion niz koji se slijevala krv.

Keraterm je formiran po nalogu Kriznog štaba opštine Prijedor, a za njegovo funkcionisanje bilo je zaduženo osoblje Centra javne bezbjednosti Prijedor i vojna policija iz Prijedora.

Najviše, odnosno 103 ubijena logoraša bila su iz sela Rakovčani, 79 je bilo iz Čarakova, a 76 sa Hambarina. Osim brutalnim ubistvima, logoraši su bili izloženi batinanju, seksualnim zlostavljanjima i ostalim okrutnim, nehumanim i ponižavajućim djelima.

U periodu od maja do augusta 1992. godine kroz logor “Keraterm“ prošlo je oko 3.000 logoraša.

Istovremeno, 371 logoraš nije preživio torture i mučenja. Samo u jednoj noći, sa 23. na 24. juli 1992. godine, brutalno je likvidirano oko 200 logoraša.

Za zločine počinjene u logoru “Keraterm“ osuđeno je ukupno devet osoba, od kojih sedam u Haškom tribunalu i dvoje u Sudu BiH. Na višegodišnje kazne osuđeni su Dušan Sikirica, komandant logora, Damir Došen i Dragan Kolundžija, šefovi smjena, te Dušan Fuštar i Predrag Banović, logorski stražari.

Inače, na području Prijedora tokom agresije na BiH počinjeni su masovni zločini. Uprkos 51 presudi za ratne zločine počinjene u ovom gradu, tamošnja gradska vlast još uvijek nije spremna da se suoči s prošlošću i sa svim onim što se desilo u tom mjestu: ubistvima, progonima, silovanjima, Keratermom, Trnopoljem, Omarskom, Kozarcem, Mataruškim brdom, Korićanskim stijenama i sa 3.176 prijedorskih nevino ubijenih civilnih žrtava. Mnoge žrtve završile su u masovnim grobnicama, a na stotine njih ni do danas nisu pronađeni.

Izvor: BNN.BA
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: