Krug 99 Predložene izmjene Izbornog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH

24 07 2017

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca “KRUG 99” saopćili su da “prijedlozi HDZ-a pred Parlamentarnom skupštinom BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH po hitnom postupku ne smiju proći i voljom odgovornih subjektima državotvorne politike iz razloga što nisu u skladu sa Ustavom BiH”.

Navode da Ustav BiH nedvosmisleno ističe da se u BiH mora primjenjivati Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i da one imaju prioritet nad svakim drugim pravom, pa i ustavnim pravom.

– Prijedlog HDZ sadrži onaj stepen očite diskriminacije, kojim se čak određuje ko može a ko ne može biti kandidat za Dom naroda Parlamenta FBiH, čime stoji nasuprot jednom od osnovnih ljudskih prava  kojim se osigurava da svaki građanin mora imati pravo da bira i da bude biran za sve nivoe vlasti. Ista je stvar i sa prijedlozima za izbore u Predsjedništvo koji ne imlementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šlaku – navodi se u saopćenju Asocijacije “Krug 99”.

Očekujući da će odgovorni parlamentarci u svojim razmatranjima i odlučivanju imati u vidu i presudu Ustavnog suda iz aprila 2000. godine o konstitutivnosti svih građana BiH i koja je donesena upravo temeljem pomenutog člana Ustava BiH iz Asocijacije poručuju da “izgradnja pravne države ne smije zavisiti od trenutnog personalnog sastava državnih institucija bilo kojeg ranga”.

“Krug 99” pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da javno ocijene da li su navedeni prijedlozi za izmjene Izbornog zakona, koje su usvojene u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa evropskom pravnom stečevinom.

Izvor: FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: