Kina upozorila Indiju da povuče vojsku sa Himalaja

24 07 2017

SPOR OKO VISORAVNI DOKLAM

Indija je ranije pozvala obje strane da povuku snage i pregovaraju o sporu nastalom prošlog mjeseca kada su kineski timovi počeli da prave put na Doklamu, u najjužnijem dijelu Tibeta


BETA / AP

Kina je danas upozorila Indiju da “ne izaziva sreću” potcjenjivanjem odlučnosti Pekinga da čuva ono što smatra svojom teritorijom, čime se nastavljaju tenzije između dva susjeda oko sporne teritorije na Himalajima.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćijan ponovio je zahtjev Kine da Indija povuče vojsku sa visoravni Doklam, na koju pravo polaže i Butan.

“Riješenost i odlučnost Kine da osigura nacionalnu bezbjednost i suverenitet su nepokolebljivi”, izjavio je Vu na konferenciji za novinare.

Povodom predstojeće 90. godišnjice osnivanja Narodne oslobodilačke vojske, Vu je rekao da je istorija pokazala da su vojna sredstva za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ojačala, a da odlučnost nikada nije bila kolebljiva.

“Želim da podsjetim Indiju, ne izazivajte sreću i ne držite se fantazija”, izjavio je Vu.

Indija je ranije pozvala obje strane da povuku snage i pregovaraju o sporu nastalom prošlog mjeseca kada su kineski timovi počeli da prave put na Doklamu, u najjužnijem dijelu Tibeta.

Indija je poslala vojsku preko granice, a Kina je uzvratila zatvaranjem planinskog prevoja koji indijski hodočasnici koriste da bi došli do planine Kailaš, hinduističkog i budističkog svetog mjesta na Tibetu.

Zaoštrena retorika Pekinga i Nju Delhija izazvala je zabrinutost zbog mogućeg obnavljanja neprijateljstva.

Indija i Kina, dvije nuklearne sile, dele 3.500 kilmetara dugu granicu, čiji dobar dio je predmet spora, a 1962. godine su vodile krvav rat.

Izvor: Vijesti.me / BETA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: