Kandidata SDA neće podržati cijela stranka, Radončić ostao bez podrške 50% birača

24 07 2017

Iako je ostalo više od godinu dana do općih izbora u Bosni i Hercegovini, ne prestaje se špekulisati imenima kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz sva tri naroda iako je najzamršenija situacija kod Bošnjaka i Hrvata

Svi do danas najavljeni kandidati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ispred bošnjačkog naroda zapravo su bili slabašan medijski pucanj koji nije izazvao nikakvu čak ni medijsku kalkulaciju. Kandidatura čelnika prilično devastirane Strane za BiH, Amera Jerlagića, za člana Predsjedništva BiH shvaćena je kao pokušaj spašavanja stranke koja je, od 1996-2010.godine provela kao redovni koalicioni partner svih vlasti.

Drugu najavu neozbiljne kandidature predsjednika BOSS-a, stranke koja je poznata po raznim radeljašima, smajićima i sličnim kriminalnim “zvijezdama” ili, pak, nacionalnim konvertitima, gotovo niko nije ni primjetio dok je najava kandidature dojučerašnjeg SDA-ovca, Senada Šepića, shvaćena kao kandidatura koja će odlomiti jedan dio SDA-ove narušene glasačko-stranačke strukture.

Kandidat SDA za Predsjedništvo BiH još uvijek ije poznat. Špekuliše se imenima Denisa Zvizdića, Adila Osmanovića, Amora Mašovića ili, pak, nekoga četvrtog ali je i danas sasvim izvjesno da kojeg god kandidata SDA istakne u utrci za Predsjedništvo BiH, on neće imati podršku ni cijele SDA podijeljene po brojnim frakcijama od kojih su neke već formirale svoje nezavisne klubove a neki se, tek, spremaju da to isto urade čime će se tkivo SDA dodatno oslabiti i razjediniti.

Takva SDA nije u stanju da sama pobijedi u utrci za Predsjedništvo BiH a kako sada stvari stoje sa njima nijedna relevantna, parlamentarna stranka ne želi ući u savez zbog, kako su naglasili, višestrukih prevara koje je SDA učinila prema drugim strankama.

Kada je u pitanju SBB, njihov dosadašnji kandidat za člana Predsjedništva BiH bio je Fahrudin Radončić i oba puta je, doduše tijesno, izgubio izbore. Radončiću je, dok je bio opozicionar, falilo političkog umijeća postizanja širokog dogovora sa ozbiljnom opozicijom što je platio dvostrukim gubitkom izbora.

Međutim od 2015.godine za Radončića, pak, više nije ista situacija. Radončić, naime, više nije opozicionar, već dvije godine je u dubokoj koaliciji sa SDA, njegova stranka prilično plovi vodama vlastodržačkog konformizma, opterećena je brojnim nepotističkim aferama kao i pogreškama kadrova koji se nikako nisu snašli u vlasti. Takav SBB i Radončić više nisu ozbiljan takmac za pobjedu na predsjedničkim izborima te, ukoliko, ne postignu širok dogovor sa najmanje dvije-tri stranke, za Radončića i SBB su pobjednički dani odbrojani jer SBB-ova i Radončićeva popularnost i “obraz” u narodu opali su za najmanje 50%.

Kada su u pitanju stranke koje bi direktno mogle uticati na izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili, pak, u zajedničkom srazu, mogu izvojevati pobjedu, tu treba svakako napomenuti BPS čiji je kandidat osvojio 70.000 glasova na prošlim izborima, SDP čiji je kandidat osvojio 90.000 glasova ali i krajiška A-SDA koja kontroliše paket od 20-tak hiljada glasova i nije nevažno kome će ih dati u utrci za Predsjedništvo BiH.

Do danas BPS nije najavio da li će ponovo ući u utrku za Predsjedništvo BiH. Ova stranka ima dobru saradnju sa dvije parlamentarne, opozicione stranke, u prvom redu A-SDA te ukoliko bi krenuli skua na izbore mogli bi prekoračiti cifru od 120.000 glasova što bi ih dovelo u sam vrh utrke za PRedsjendištvo BiH. Da li je moguće da se SBB ili SDP okupi oko ovog političkog bloka ili, pak, obratno, ostaje da se vidi ali je sasvim izvjesno da nijedna stranka izbore neće dobiti sama, ostaje samo nepoznanica ko će i skim postići dogovor.

S obzirom da SDP još uvijek ne zna da li će ići u utrku za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, tako i nije moguće ovu stranku svrstati u izbore sa B ili H prefiksom. Kojim god putem da krenu, svakako njihova pobjeda također neće biti moguća bez ozbiljnog dogovora sa drugim ozbiljnim strankama.

Izbori za Predsjedištvo Bosne i Hercegovine neće biti toliko teški kao prošli jer se očekuje da će se u narednih nekoliko mjeseci sve stranke pozicionirati i odrediti ka ovom političkom pitanju. SDA-u odgovara veliki broj kandidata dok opoziciji to ne ide u prilog. U zavisnosti od broja kandidata i stranaka okupljenih oko određenih kandidata pitanje pobjednika utrke za Predsjedništvo BiH moglo bi biti poznato i prije samih izbora.

A.Rovčanin/BNN

 

Izvor: BNN.BA
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: