I PO BABU, I PO STRIČEVIMA: Kako je i s kim Dodikov zet sklapao milionske poslove

24 07 2017

Preduzeće „Interkont – komerc“ u prethodne dvije godine realizovalo je više desetina ugovora sa javnim preduzećima u Republici Srpskoj od kojih su mnogi milionski


Foto: Mario ILIČIĆ/SB

Uspješno poslovanje ove banjalučke firme možda i ne bi toliko padalo u oči da njegov direktor i vlasnik nije Spasoja Zeljković, suprug sestre predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika.

“Interkont-komerc” je tokom 2015. godine zaradio 1.170.201 maraka nabavljajući materijal za vodovode u: Istočnom Sarajevu, Doboju, Gradišci, Prijedoru, Trebinju i Banjaluci.

Sa “Vodovodom i kanalizacijom” u Istočnom Sarajevu „Interkont – komerc“ sklopio je 2015. godine tri ugovora za nabavku: fazonskih komada, pocinkovanih cijevi fitinga, spojnog materijala, reparaturnih spojnica i uličnih kapa. Vrijednost ovih ugovora iznosila je 236.968 maraka.

Sa dobojskim “Vodovodom” potpisano je sedam, sa prijedorskim četiri i sa trebinjskim sedam ugovora ukupne vrijednosti 428.911 KM.

Ovo preduzeće je tokom 2016. godine sklopilo 24 ugovora sa vodovodima i komunalnim preduzećima u Republici Srpskoj. Ukupna vrijednost tih ugovora iznosila je 1.466.844 KM.

Najviše ugovora potpisano je sa banjalučkim “Vodovodom” – čak 12 i to u iznosu od 194.650 KM. Sa “Vodovodom” u Gradišci potpisana su samo dva ugovora, ali je njihov iznos ubjedljivo najveći.

Za kupoprodaju fitinga, fazonskih komada i armatura “Vodovod” iz Gradiške platio je 201.890, a za kupoprodaju vodomjera 107.782 KM.

„Interkont-komerc“ je dobro poslovao i sa “Željeznicama Republike Srpske”. Tokom 2015. godine potpisana su dva ugovora čija je ukupna vrijednost 1.108.406 KM

Ugovori koje je firma Spasoje Zeljkovića potpisivala sa javnim preduzećima potvrđuju da postoje jake političke veze koje stoje iza ovih poslova, smatraju u “Transparency internationalu BiH”.

 

“Firme koje su u vlasništvu članova porodica političkih funkcionera su povlašćene, što se vidi i iz tendera na kojima se pojavljuju stalno iste firme. Da funkcioniše Zakon o javnim nabavkama i da se dosljedno vodi računa o sukobu interesa, ovo bi bilo sankcionisano”, izjavila je Ivana Korajlić iz “Tranparency internationala BiH”.

Zanimljivo je dodati da je preduzeće “Interkont-komerc” nastalo nezakonitom privatizacijom i otuđenjem predratne imovine sarajevskog preduzeća “Šipad-komerc”, u šta je navodno umiješan i Dodikov kum Budimir Stanković.

Koliko bezakonja je počinjeno svjedoči i podatak da je grad Banjaluka izgradio pristupni put i most do skladišta “Interkont-komerca”, što je plaćeno 482.000 KM iz gradskog budžeta u vrijeme kada je gradonačelnik Banjaluke bio Dragoljub Davidović. Radove je izvela laktaška “Niskogradnja”.

 

 

Izvor: SB/BNTV

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: