Dok se Kolinda bavi navodnim terorizmom u BiH, Hrvatskoj prijeti finansijski kolaps

24 07 2017


Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Javni dug Hrvatske krajem prvog kvartala 2017. narastao je na iznos od rekordnih 300,14 milijardi kuna, odnosno oko 80 milijardi KM.

Sam iznos duga ne daje punu sliku stanja javnih finansija bh. susjeda, ali ono što daje uvid u realno stanje je činjenica da je udjel javnog duga u BDP-u 86,4 posto. Time Hrvatska direktno krši odredbe Sporazuma iz Maastrichta koji propisuje da javni dug jedne članice Evropske unije ne smije preći stopu od 60 posto bruto domaćeg proizvoda. U odnosu na posljednji kvartal prošle godine, javni dug porastao je za 2,6 posto.

Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina spada u red nisko zaduženih zemalja. Prema podacima Vijeća ministara BiH objavljenim u maju ove godine, javna zaduženost BiH na dan 31. decembar 2016. godine iznosila je 12,089 milijardi KM. Informacije Ministarstva finansija i trezora BiH ukazuju na to da javni dug sudjeluje u BDP-u sa 39,78 posto, a ukupni javni dug, uključujući vanjsku i unutrašnju zaduženost, povećao se za 1,18 posto u odnosu na 2015. godinu.

Na riskantno visoku stopu javnog duga u Hrvatskoj prethodnih godina upozoravali su mnogi, uključujući i Hrvatsku privrednu komoru.

– Ključ rješenja visokog nivoa i neodržive dinamike rasta javnog duga prvenstveno se nalazi u smanjenju visine budžetskog manjka te u ubrzanju privrednog rasta, što treba biti popraćeno aktivnijom politikom upravljanja dugom na temelju srednjoročne i dugoročne strategije, koju tek treba utvrditi. Zbog dostignutog visokog nivoa duga, Hrvatska i dalje ostaje vrlo ranjiva na rizike povezane s financiranjem i refinanciranjem obaveza, posebno kada je riječ o povećanju kamatnih stopa i promjeni tečaja valuta na svjetskom tržištu – upozoravali su iz komore.

Ali njihova upozorenja nisu ozbiljno shvaćena od strane Vlade Republike Hrvatske koja je zaduživanjem nastavila povećavati javni dug koji je sada dosegao izuzetno opasan nivo i predstavlja prijetnju po finansijsku i ekonomsku stabilnost BiH.

Stoga pojedini analitičari ističu da se Hrvatska od bavljenja svojim susjedima i čestim prepucavanjima sa političarima iz BiH i Srbije prvenstveno treba okrenuti svojim vlastitim problemima. Tim više jer je i Konzum, kao najveća firma i nekada ponos Hrvatske, zapao u ozbiljne dubioze.

Na to je na posljednjoj zajedničkoj sjednici državnih vlada BiH i Hrvatske ukazao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručivši predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da se manje bavi pitanjem terorizma u BiH kojeg domaće sigurnosne agencije drže pod kontrolom, a više na prilike i probleme u “vlastitoj avliji“ kojih očigledno ne manjka.

Izvor: Faktor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: