Bukvarević obilazi gradove i općine: Borci iz Bugojna ne prihvataju sporazum, ostaju ispred Vlade

24 07 2017

PROTESTI OD 12. JUNA


Borci pred Vladom FBiH (Foto: Patria)

 

Nakon što je prošle sedmice obišao Bugojno, Vitez i Zenicu ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević neće dobiti podršku demobilisanih boraca za ponuđeni sporazum. To je stav Udruženja demobilisanih branilaca odbrambenooslobodilačkog rata 1992-1995. centralna Bosna koji su održali vanrednu Skupštinu u Bugojnu te odbili prijedlog Vlade FBiH i resornog ministarstva, piše agencija Patria.

Borci koji od 12. juna protestuju ispred zgrade Vlade FBiH odlučni su u tri zahtjeva, formiranje jedinstvenog boračkog registra, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH njih čak 1.600 i borački dodatak u iznosu 320 KM.

Ministar Bukvarević želio je pod svaku cijenu ugasiti borački kamp ispred Federalne vlade te je lično obilazio borce po općinama i gradovima. Neki od njih kazali su za Patriju da ih zovu različiti ljudi i nude sve i svašta samo da se borci raziđu i pristanu na ponuđeni sporazum.

Prijedlog koji su potpisali neki od boraca nakon čega su napustili kamp u praksi je neprovodiv, te je jasno da je riječ o obmani samo da se uguše protesti.

Borci ispred Vlade FBiH tvrde da se svi problemi mogu riješiti nakon objave jedinstvenog registra boraca, te da je cifra od 570.000 neprihvatljiva i lažna. Kažu da je veliki broj lažnih boraca i da oni opterećuju budžet, a pravi borci ostavljeni su na margini života.

Skoro mjesec i po borci čekaju rješenje, ali tematskih sjednica Parlamenta FBiH još uvijek nema. Iscrpljeni, izgladnjeli i poprilično već bolesni, borci poručuju da neće odustati od svojih prava. Ako treba smjenjivat će se pred Vladom FBiH, ali povlačenja neće biti.

Kako je u petak 21. jula saopćeno iz Bukvarevićevog ministarstva pozvani su svi predstavnici boraca i boračkih organizacija da do 15. augusta dostave svoje prijedloge kriterija za dodjelu sredstava iz Sporazuma.
Ministar Bukvarević je pozvao okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da se uključe u pregovore i realizaciju sporazuma.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: