SAD za sedam dana ispaljuju rakete s Aljaske.

23 07 2017

Sjedinjene Američke Države planiraju sljedećeg vikenda da sprovedu još jednu probu protivraketnog sistema zbog suprostavljanja prijetnjama Sjeverne Koreje, prenijela je agencija AP.

Proba će biti izvedena u kompleksu za lansiranje Kodijak na Aljasci, navodi američka agencija, pozivajući se na saopćenje američke obalske straže.

Američki vojnici su privremeno raspoređeni u kompleksu zbog testiranja antiraketnog sistema THAAD, javili su lokalni mediji.

Američka Agencija za odbranu od raketa (MDA) uspješno je testirala odbrambeni raketni sistem THAAD iz Kodijaka ranije ovog mjeseca.

Ta proba je “potvrdila mogućnost THAAD-a da presretne balističke rakete srednjeg dometa”, rekao je direktor za odnose s javnošću MDA Chris Johnson.

Do sada je zabilejžen stopostotni uspjeh sistema THAAD u 14 proba. Antiraketni sistemi THAAD raspoređeni su u Južnoj Koreji i Gvamukako kao odgovor na pretnje Sjeverne Koreje.

Američke vlasti su juče saopćile da se američka savezna država Havaji preventivno priprema za mogućnost balističkog ili nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje.

Havaji predstavljaju važno strateško mjesto za američku vojsku. Na havajskom ostrvu Oahu se nalazi komanda vojske za azijsko-pacifički region, dok se u luci Perl Harbor nalaze desetine ratnih brodova.

Sjeverna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

 

Izvor: Dnevni Avaz

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: