Institut EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

23 07 2017


Ceremonija otvaranja Pupinovog mosta u Beogradu kreditiranog kineskim novcem

Kineska ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu podstiču ionako proširenu korupciju u regionu, navodi u najnovijoj analizi Institut za bezbednosna istraživanja Evropske unije (EUISS).

Institut, sa sedištem u Parizu, čije analize prate Evropska komisija i druga tela Evropske unije, takvu tvrdnju potkrepljuje podacima da su dosadašnje kineske investicije u puteve i železnice od 5,5 milijardi evra došle u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju tako što su “kineske kompanije dobijale ugovore direktno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje” više firmi.

Zapadnobalkanske zemlje, kako se ukazuje, “često su morale da donose posebno uobličene zakone za kineske projekte da bi udovoljile zahtevima Pekinga da se ugovori prave direktno s vladama, što stvara nejasne praznine i izuzetke u zakonima i odlaže usaglašavanje regiona sa pravilima i standardima EU”.

U prilog takvoj tvrdnji EUISS posebno navodi slučaj kineske investicije u autoput Kičevo-Ohrid i ocenjuje da je tu utvrđen gubitak za makedonski budžet od 155 miliona evra i “otkriven skandal u koji su upleteni četvorica političara iz prethodne vlade, uključujući bivšeg premijera”.

Iz arhive: Svečano otvaranje Pupinovog mosta

“Mnoštvo je navoda širom regiona da su neki ugovori s kineskim kompanijama praćeni nezakonitim plaćanjima”, stavlja do znanja Institut EU i predočava da “izostanak uvida u celokupan postupak sklapanja ugovora i nabavki pojačava takav utisak”.

“A kao ishod”, kako napominje, “Kina učvršćuje ustaljeni način vođenja poslova iza zatvorenih vrata, podriva reforme koje sprovode vlade” u regionu i doprinosi stvaranju “belih slonova” na Zapadnom Balkanu.

U analizi se primećuje da su pri tome ograničeni javni uvid i izveštaji o poslovima, moguć je otud “državni upliv na sklapanje projekata umesto ocene o izvodljivosti… I tek kad skandal izbije na videlo, kao u BJR Makedoniji, sve pojedinosti projekata finansiranih od Kine dolaze do javnosti”.

Institut za bezbednosna istraživanja EU podvlači da “sve to dovodi do pogoršavanja već postojeće razmere korupcije u regionu” i kaže da “Kina svakako nije jedina odgovorna za takvo stanje stvari i poslova, ali njeni projekti bitno tome doprinose”.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: