BiH i dalje bez kvalitetne ocjene o sukobu interesa

23 07 2017

Iz Evropske unije odavno stižu poruke da model kontrole kada je riječ o sukobu interesa, mora biti unaprijeđen i u skladu sa evropskim preporukama. A Bosna i Hercegovina, ocjena je mnogih, nema efikasan i ujednačen mehanizam sprečavanja sukoba interesa. Potvrđuju to brojni primjeri, a najbolji dokaz je rad Komisije za ocjenu sukoba interesa uspostavljene u Parlamentarnoj skupštini BiH prije četiri godine.

Većini u ovoj zemlji je jasno da četiri sankcije izrečene u četiri godine od osnivanja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH nije odraz stvarnog stanja. Iz Komisije poručuju da su oni radili, i to sve u skladu s nadležnostima.

„Pokrenuto je oko 70 postupaka, računaju se i odluke u kojima Komisija nije pokrenula postupak, ali smo u skladu s zakonom donosili odluke o nepokretanju postupka”, navodi Jasmin Emrić, predsjedavajući Komisije za ocjenu sukoba interesa BiH (A-SDA).

Jasno je da su se tačnim pokazale prognoze da će model uspostavljen izmjenom našeg zakonodavstva i izmještanjem te komisije iz CIK-a BiH u Parlamentarnu skupštinu, a formalno-pravno pri Agenciji za prevenciju i sprečavanje korupcije u BiH, biti urušen. Sada se s tim slažu i neki parlamentarci – iz SDA, koja je bila protiv takve izmjene, te SNSD-a, koji je na njoj insistirao.

„Cijeli zakon je problematičan. Jedan je od nametnutih zakona u to vrijeme, donesen da uopće ne funkcioniše“, ocjenjuje Sredoje Nović, član Komisije za ocjenu sukoba interesa BiH (SNSD).

„Ovo je otišlo ispod svakog nivoa – sankcija za one za koje se dokaže da su u sukobu interesa su zaista liberalne i blage“, smatra Safet Softić, član Komisije za ocjenu sukoba interesa BiH (SDA).

Činjenica je da takav zakonski okvir većinu nosilaca javnih funkcija, uključujući i mnoge parlamentarce, koji sami sebe ocjenjuju, mnogo ne zabrinjava. Potvrđuje to i podatak da petina od 500 bh. zvaničnika nisu dostavili čak ni imovinske kartone. Da to nije jedini problem, upozoravaju i iz Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH.

„RS ima svoju komisiju za sukob interesa, na nivou Distrikta Brčko i Federacije nema nikakve komisije, a ova komisija rješava slučajeve na državnom nivou “, pojašnjava Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije.

Da je utvrđivanje instituta o sukobu interesa, koji je zapravo predvorje širenja korupcije, ozbiljno urušeno, odavno upozoravaju i iz Transparency Internationala u BiH, koji u saradnji s još nekim nevladinim organizacijama predlažu novi zakon, a ključna je nezavisnost u radu.

„Neophodno je uvesti model da stručnjaci koji ne dolaze s političkih i javnih funkcija budu oni koji će utvrđivati sukob interesa“, zaključuje Ivana Korajlić iz TIBiH.

Predlažu i obaveznu provjeru lažnih podataka u imovinskim kartonima, proširenje onih koji su na javnim pozicijama obuhvaćeni provjerama o postojanja sukoba interesa. I na kraju, ali ne manje bitno, nužno je usaglašavanje propisa na svim nivoima.

Izvor: Federalna.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: