Želiš postati Švicarac? U ovim kantonima bi imao peh…

22 07 2017


© KEYSTONE

Da li i koliko brzo neko može postati Švicarac, ovisi u velikoj mjeri ovisi o tome u kom kantonu živi. Veliko poređenje na osnovu tri karte.

Funda Yilmaz je 25-godišnjakinja, Turkinja koja želi da postane Švicarka. Ali: Ona ne može. Iako je rođena u Švicarskoj, tu živi stalno i savršeno govori švicarski njemački. Slučaj iz kantonu Aargau u posljednjih nekoliko tjedana izazvao je senzaciju, prije svega: mnogo nesporazuma.

Ovdje možeš pročitati protokol svoje naturalizacije (razgovora za dobijanje državljanstva)

Da je Funa Yilmaz rođena u nekom drugom kantonu  vjerovatno bi već imala švicarski pasoš. Ako je riječ o građanskim pravima, ona je – što je i kantonalni duh – posebno aktivna. Usporedba.

Kriterij 1: Vrijeme čekanja

Savezni zakon propisuje: Ko želi postati Švicarka/Švicarac, mora ovdje živjeti najmanje 12 godina. Pri tome se godine između punih 10. i 20. godina života računaju duplo. Tako strogo kao u Švicarskoj nije nigdje u Evropi.

Ali ne računaju se samo godine koje je neko proveo samo u Švicarskoj. Svaki kanton ima svoje dodatno vrijeme čekanja.

Najstrože je u kantonu St. Gallen. Osam godina stranac mora živjeti u kantonu, od kojih četiri stalno u jednoj općini. Ko se preseli imao je peh. Onda se opet počinje računati ispočetka. U kantonima Bern i Ženeva, međutim, dovolje su dvije godine.

Početkom ove godine kanton St. Gallen mora svoje zahtjeve korigirati na dolje. Prinudno. Novi zakon o građanskim pravima propisuje maksimalni boravak u kantonu u vremenu od najmanje 5 godina.

Time i kantoni Glarus, Graubinden, Nidwalden, Solothurn, Thurgau i Uri moraju početkom godine korigirati na dolje svoje zahtjeve o vremenu prebivališta.

Također na saveznom nivou, mora se smanjiti i vrijeme provedeno u Švicarskoj. Od 2018. biće dovoljno 10 umjesti 12 godina. Zato, u buduće, neće biti dovoljna B-viza već će za dobivanje švicarskog pasoša biti neophodna C-viza.

Kriterium 2: Godišnja stopa davanja švicarskog državljanstva (stopa naturalizacije)

Između 2013. i 2016. u Švicarskoj je naturalizovano 148'514 stranaca tj. to je broj stranaca koji su dobili švicarsko državljanstvo. Drugim riječima, godišnje, svake godine 2 od 100 osoba koje imaju neophodne B- ili C-vize, postaju švicarski državljani.

Također, od kantona do kantona, i ovdje postoje velike razlike. To pokazuje pogled na standardiziranu stopu (kvotu), koju je izračunao Zavod za statistiku kantona St. Gallen. Standardizirana stopa naturalizacije održava broj naturalizacija na 100 stranaca godišnje, gledajući po broju građana stranog porijekla – vremenom njihovog boravka – raspoređenih po kantonima.

Najmanji broj pasoša dijeli kanton Glarus. Manje od 1 na 100 godišnje koji ovdje dobiju državljanstvo. Također škrti u davanju švajcarskih pasoša su kantoni Thurgau (Turgau), Bazel-Land, Nidwalden und Schwyz (Švic). Vrijedni davatelji švajskarskih državljanstava su kanton Zürich (Cirih), Genf (Ženeva), Waadt (Vat) i Wallis (Valis).

Postoje dva moguća razloga zbog kojih neki kantoni u odnosu na druge daju manje državljanstava. Ili je stanovništvo i njihovi kreatori donošenja odluka posebno oprezni kada je u pitanju naturalizacija; Ili je u tim kantonima u pitanju nedostatak motivacije onih koji žele (traže) državljanstvo.

Kriterijum 3: Takse i troškovi

Za naturalizaciju federalne, kantonalne i lokalne vlasti mogu zahtijevati samo onoliko visoke naknade, koliko su stvarni sudski troškovi – tako kaže zakon.

Ipak, naknade za takse i troškove se masivno razlikuju od kantona do kantona. Karta pokazuje najvišu cijenu koju zahtijeva kanton za godišnju naturalizaciju osoba koja je starija od 25 godina.

Postati Švicarka/Švicarac, posebno u kantonima Solothurn, St. Gallen, Glarus, Zug i Bazel može biti skupo. Ovdje kantonalni organi za naturalizaciju traže 2000 franaka i više, pri čemu su općinske takse u kantonu Glarus jednake dok one u kantonu Zug pokazuju velike razlike. U kantonu Zug one variraju od 400 do 2400 franaka.

Mnogo jeftiniji su Luzern (Lucern), Waadt (Vat) i Wallis (Valis). Ovi kantoni naplaćuju čak manje od 400 franaka.

Zaključak

Dragi stranci, želite postati Švicarci? Onda, primite gornju analizu srcu i ne idite u…

Iako je Glarus – prema visini naknada, provedenom vremenu, broju datih državljanstava – jedan među pet nastrožijih kantona.

To da stanovništvo Glarusa (kanton Glarus) vode restriktivnu politiku u odnosu na davanje državljanstva, ove godine pokazale su i glasačkom kutijom. U Glarusu je  50,4 posto birača bilo protiv pojednostavljenja naturalizacije treće generacije, što je jasno prihvaćeno u većini kantona. Također strogi kantoni su Basel-Land i Thurgau.

Ako mislite da sada imate jasniji pogled, upozoravam vas – sve je još mnogo komlikovanije. Jer nemaju samo kantoni različita pravila, već i općine unutar kantona obično imaju različite zahtjeve za vremenom boravka, kao i različite takse i naknade, te različite zahtjeve koje postavljaju kandidatima za državljanstvo. Švicarska – to je jedna džungla po pitanju dodjele državljanstva.

Izvor: MSN.com / WATSON,
Autor: Fabio,
Slobodni prevod sa njemačkog: Hamdo Čamo,
Objavljeno na str : www.camo.ch
21.07.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

2 komentara

22 07 2017
Nermin

Ako zelim sa familijom da provedem godinu dana u CH sa Americkim pasosem, da li trebam produzavati vizu svaka 3 mjeseca? Ako se na primjer bavim online biznisom, da li mogu ostati koliko dugo zelim? Hvala.

23 07 2017
hamdocamo

Odgovor se nalazi na oficijelnoj stranici “Direkcije za migraciju” koja kaže: “Ako ste doputovali u Švicarsku, smijete bez odobrenja ostati najduže 3 mjeseca ili toliko dugo koliko vam važi viza; Želite li u Švicarskoj kao stranac ostati duže od tri mjeseca morate u općini u kojoj mislite da boravite a) da se prijavite b) i zatražite boravišnu dozvolu. Općina boravka/stanovanja je adresa za sva vaša pitanja. Ona dalje proslijeđuje vašu molbu u savezni biro za migracije koji odlučuje da li može da udovolji vašem zahtijevu ili ne. Ako pak dolazite u Švicarsku da radite, onda morate da se prijavite u općini boravka 14 dana prije dolaska.

U svakom slučaju, sva pitanja koja imate dobivate u birou općine u kojoj namjeravate boraviti.

Ovdje vam je oficijelna stranica Direkcije:

http://www.pom.be.ch/pom/de/index/migration/einreise/die_aufenthaltsbewilligung.html

Svako dobro.
(hč)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: