BIVŠI VISOKI OBAVJEŠTAJAC DDR-a: ”Njemački Reich je živ i ima iste ciljeve i svrhu”

22 07 2017

”Rat bi danas zaista doveo do uništenja čovječanstva, jer bi mnoge zemlje neograničeno i nesmetano mogle upotrijebiti nuklearno oružje. Novi rat obavezno treba izbjegavati, jer će to biti kraj čovječanstva”


Werner Grossmann, Foto: Focus

”Stari interesi se ostvaruju novim sredstvima. Sve za dominaciju i nadmoć”, ovim je riječima aktualnu politiku Zapada prema Rusiji opisao posljednji čelnik inozemne obavještajne službe Demokratske Republike Njemačke, Werner Grossmann.

Odgovor Moskve na ovakvu politiku smatra primjerenim i nužnim, rekao je Grossmann za Sputnik Deutschland.

”Svijet mora biti u šakama! Živimo u doba u kojem u Europi postoji opasnost od rata, prije svega usmjerenog protiv Rusije. Mislim da bi rat već počeo da Rusija nije imala nuklearno oružje”, dodao je bivši visoki obavještajac DDR-a.

Grossman je podsjetio kako je Vladimir Putin u razgovoru s američkim redateljem Oliverom Stoneom,

odgovarajući na pitanje o tome tko bi pobijedio u ratu između SAD-a i Rusije, rekao ”kako vojni sukob između Amerike i Rusije nitko ne bi preživio”.

”Rat bi danas zaista doveo do uništenja čovječanstva, jer bi mnoge zemlje neograničeno i nesmetano mogle upotrijebiti nuklearno oružje. Novi rat obavezno treba izbjegavati, jer će to biti kraj čovječanstva”, kaže Grossmann.

Ali se interesi i ciljevi vladajućih krugova na Zapadu, uključujući Njemačku, ne mijenjaju, što je očito. Za Grossmanna zapadni imperijalizam ima iste stare ciljeve na Istoku.

Bivši obavještajni čelnik DDR-a je povratak Krima nazvao pravim korakom.

”Krim je oduvijek bio ruski. Vratio se na pravu stranu i danas igra važnu stratešku i vojnu ulogu”, rekao je Werner Grossmann.

”Namjere njemačke strane u odnosu na Rusiju, a zatim prema Sovjetskom Savezu, ostale su nepromijenjene i neprovedene.

Za mene barem, to potvrđuje činjenica da su njemački vojnici i tenkovi s križevima opet relativno blizu Lenjingrada, danas St. Petersburga.

Danas je to učinjeno pod zastavom Europske unije, ujedinjene Europe, a Njemačka je vodeća sila u Europskoj uniji”, podsjeća Grossmann i dodaje ”kako slanje vojnika na granicu s Rusijom, u baltičke zemlje, jasno pokazuje stvarne namjere Zapada”.

Grossmann je također izrazio mišljenje o trenutnom njemačkom imperijalizmu. Podsjetio je na Savezni ustavni sud u Karlsruheu i odluku od 31. srpnja 1973. na temelju sporazuma između Savezne Republike Njemačke i DDR-a, koji na svoj način potvrđuje kontinuitet njemačkog Trećeg Reicha.

”Temeljni zakon polazi od činjenice da je njemački Reich preživio kolaps 1945. godine i ne spominje bilo kakva smjena, niti uvođenje strane državne vlasti u Njemačkoj kao posljedica okupacije savezničkih sila.

Iz perspektive tog dokumenta njemački Reich i dalje postoji. Stvaranjem Savezne Republike Njemačke nije stvorena nova država Zapadna Njemačka, nego je dio Njemačke samo reorganiziran”, pojašnjava Grossmann.

Ali to ne govori samo stari obavještajac, nego i međunarodni odvjetnik Gregory Schirmer u svojoj najnovijoj knjizi ”Njemačke granice i teritorij od 1815. do 1990. godine”.

”Kada Zapad nije u opasnosti, on pokreće ratove. U Iraku, kasnije u Libiji ili bilo gdje drugdje. Govoriti o ‘mirnom suživotu s kapitalizmom’, što je jednom bila tema diskusije u istom DDR-u, nema smisla. Imperijalizmu nikada neće biti suđeno.

Ako ima priliku ostvariti svoje interese, onda će on to učiniti čak i vojnim sredstvima. Kada bi Zapad mislio drugačije, NATO bi danas prestao postojati”, kaže Grossmann.


Ilustracija: Dnevnik.hr

Zapadnu politiku ”zatvaranja Rusije” je nazvao mehanizmom provokacije, podsjećajući da se tako nešto dogodilo prije Prvog svjetskog rata, 1914. godine, kada je Njemačka namjerno provocirala Rusiju u nadi da će napraviti krivi potez i dati razlog Zapadu da se ujedini i pokrene rat protiv nje.

Na kraju je bivši obavještajac DDR-a rekao kako ima malo nade da će u bliskoj budućnosti zapadni političari, uključujući njemačke, promijeniti svoje politike prema Moskvi.

”To mora biti učinjeno tako da se zaista normaliziraju odnosi s Rusijom. Sankcije obavezno trebaju biti ukinute i sve što je učinjeno protiv Rusije trebao biti eliminirano.

No, to se nikada neće dogoditi, jer vladajuće sile na Zapadu nisu zainteresirane za to. Politika će i dalje ići utabanom stazom.

Stvarat će se obruč oko Rusije, jačat će antiruski osjećaji i povećavati utjecaji dominaciju u drugim regijama svijeta.

Iako među vodećim političarima u Njemačkoj ima i onih koji vjeruju da je poboljšanje odnosa s Rusijom potrebno, ja ne vidim velike korake u tom smjeru.

Zapad će pokušati nastaviti smanjivati utjecaj Rusije u svijetu. U svakom slučaju, opasnost od rata i dalje postoji, a ne samo u Europi”, zaključio je Werner Grossmann.

Međutim, bivši visoki obavještajac DDR-a je siguran kako je rast ruskog utjecaja na ono što se događa u svijetu nezaustavljiv.

 

Izvor: Slobodna Bosna / Logično

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: