BiH na 116. mjestu po indeksu vlasničkih prava, predstavljen i slučaj crkve u dvorištu Fate Orlović

22 07 2017

PROPERTY RIGHTS ALLIANCE


Crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević polju

U saradnji sa 111 nevladinih organizacija iz 72 države, ovaj indeks prati stanje vlasničkih prava, ocjenjivajući zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta.

Vlasnička prava pospješuju razvoj ličnih i ekonomskih sloboda pojedinca, te je razvijen sistem zaštite vlasničkih prava u korelaciji sa većim stopama ekonomskog rasta, razvojem ljudskih sposobnosti, vežim izdvajanjem za istraživanje i inovacije, boljim ekološkim performansama, kao i stvaranjem socijalnog kapitala.

Zbog toga su vlasnička prava značajan uzrok prosperiteta čitavog društva. Internacionalni indeks vlasničkih prava uzima u razmatranje tri kategorije: pravno i političko okruženje, zaštita intelektualnog vlasništva i zaštita fizičkog vlasništva.

Prema podacima indeksa, Novi Zeland ostvaruje najbolju ukupnu ocjenu po pitanju zaštite vlasničkih prava (8.6335), a nakon čega slijede Finska (8.6257), Švedska (8.6084), Švicarska (8.5614) i Norveška (8.5326). Najgore ocjene po pitanju zaštite vlasničkih prava imaju Jemen (2.7281), Venecuela (3.0566), Bangladeš (3.1170), Moldavija (3.1781), Ukrajina (3.4243) i Burundi (3.43).

Među 15 najbolje ocjenjenih država nalaze se i Austrija (8.0122), Sjedinjene Američke Države (8.0741) i Velika Britanija (8.1292). Kada je riječ o intelektualnom vlasništvu, Sjedinjene Američke Države predvode (8.7155), nakon čega slijedi Finska (8.6714) i Japan (8.3267). U odnosu na prošlogodišnji izvještaj nije bilo većih promjena pri rangiranju.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 116 mjestu od ukupno 127 posmatranih država. U regionu, BiH se nalazi na 22. mjestu. U odnosu na prošlu godinu, BiH je nazadovala za -0.2 boda na indeksu (3.92 trenutno). Nazadovanje je ostvareno po pitanju pravnog i političkog okruženja, te zaštite fizičkog vlasništva. Sa druge strane, skromni pomak je ostvaren kada je riječ o zaštiti intelektualnog vlasništva (+0.14).

– Zaštita vlasničkih prava, naročito privatnog vlasništva, predstavlja temelj institucionalnog okvira za ostvarivanje ekonomskog rasta. Nažalost, Bosna i Hercegovina značajno zaostaje po ovom pitanju i uglavnom je država ta koja planski narušava pravo vlasništva građana. Pritom, najveću odgovornost nosi spor i krajnje neefikasan pravosudni sistem – naglasio je Admir Čavalić, direktor udruženja „Multi“ koje predstavlja jednu od partnerskih organizacija pri izdavanju Internacionalnog indeksa vlasničkih prava.

Interesantno je da je u okviru ovogodišnjeg izvještaja o vlasničkim pravima, objavljena i studija o stanju vlasničkih prava u zemljama Zapadnog Balkana, autora Admira Čavalića i Mihaila Gajića. U okviru navedene studije, predstavljeni su slučajevi Savamala (Srbija) i nana Fata Orlović (Bosna i Hercegovina), a kao primjeri sistemskog narušavanja prava vlasništva u ovim zemljama.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: