Na današnji dan rođen Hemingvej

21 07 2017

Datum: 21.07

Novinar i jedan od najboljih američkih pisaca 20. stoljeća, Ernest Hemingvej, rođen je na današnji dan 21. jula 1899. godine.

Ernest Hemingvej je rođen u Ilinoisu, ali je uspio da proputuje skoro cijelio svijet – Evropu, Kinu, Afriku, Ameriku, a živio je u Parizu, Ki Vestu i Havani.

Nakon srednje škole, u kojoj je već počeo da piše za školske novine, uskoro je shvatio da je upravo pisanje njegov životni poziv. Pored toga, volio je da ide u lov i ribolov.

Tokom Prvog svjetskog rata dobrovoljno se prijavio u italijansku vojsku, nakon čega je dobio i srebrnu medalju za hrabrost. Osim Prvog svjetskog rata, Hemingvej je učestvovao i u drugim ratovima – grčko-turskom, Španskom građanskom i Drugom svjetskom ratu.

Sa svojom ženom Hadli Ričardskon, iz Čikaga se preselio u Pariz 1923. godine gdje su dobili i sina Džona Nikanora Hemingveja.

S obzirom na to da je u to vrijeme Pariz bio centar književnog i kulturnog života Evrope, upoznao je veliki broj poznatih umjetnika i pisaca, kao što su Pikaso, Džejms Džojs, Getrude Stejn i Ezre Paunda.

Njegova djela smatraju se klasičnim djelima Američke književnosti.

Za roman “Starac i more” koji je objavljen 1951. godine, a koji je i najpoznatiji njegov roman, dobio je Pulicerovu nagradu, dok je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1954. godine.

Neki od njegovih najznačajnijih knjiga su “Za kim zvona zvone”, “Sunce se ponovo rađa”, “U naše vrijeme”, “Snjegovi Kilimandžara”.

Više o životu Ernesta Hemingveja možete pročitati ovdje.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: