Milioni ljudi na ulicama širom Venecuele: Ubijeno nekoliko osoba, uhapšeno više od 360

21 07 2017

Milioni stanovnika Venecuele učestvovalo je u protestima. a koje je pokrenula opozicija kako bi izvršili pritisak na predsjednika Micolasa Maduru da otkaže izbore za novu konstitutivnu skupštinu.


Foto: EPA

Najmanje tri osobe poginule su u sukobu policije i demonstranata. Uhapšeno je više od 360 osoba. Maduro je rekao kako su protesti bili mali i da se vođe trebaju uhapsiti.

Opozicija i njene pristalice protestuju svako malo od aprila, a do sada je preminulo 100 osoba širom zemlje.

Demonstranti su blokirali puteve u glavnom gradu Caracasu i drugim gradovima smećem i namještajem. Opozicija je saopćila kako se 85 posto države priključilo prostestima. U provladinim dijelovima zemlje život se odvijao sasvim normalno.

U nekoliko gradova policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Jedna osoba preminula je u predgrađu Caracasa dok su druge dvije preminule u Valenciji.

Kolumbija, Francuska, Španija, SAD i EU su apelovale na vladu Venecuele da otkaže izbore zakazane za 30. juli, ali se Maduro oglušio na ovo. U svom obraćanju na TV-u proglasio je pobjedu kazavši kako se ključni sektori nisu priključili protestima.

“Rad, ljubav, život i nada su pobijedili. Oni (opozicija) koji nikada nisu radili nek nastave tako, mi ćemo ići naprijed prijatelji. Naredio sam da uhapse teroriste”, rekao je Maduro.

Ukoliko se izabere, nova skupština će imati mogućnost promjene ustava i mogućnost izbjegavanja legislative kojom upravlja opozicija. Ovim bi Maduro postao puno moćniji, a opozicija izgubila svrhu.

Izvor: Klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: