Goran Salihović smijenjen s mjesta glavnog tužioca na poziciju tužioca

21 07 2017

ODLUČUJUĆI PO DISCIPLINSKOJ TUŽBI UREDA DISCIPLINSKOG TUŽIOCA (UDT)

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) donijela je, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog Gorana Salihovića glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“ i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH „namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“.

Disciplinska komisija donijela je i odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH „omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene“ i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“.

– Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke – naveli su iz VSTV-a BiH.

Izvor: BNN.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: