Prijedor: Ukopane 23 žrtve ratnih zločina

20 07 2017

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Prijedoru je 18-ogodišnji Ifet Vojniković.


Najstarija žrtva je Šerif Hegić, rođen 1920. godine čiji su posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine, Patria

Danas su u bosanskohercegovačkom gradu Prijedoru, nakon kolektivne dženaze, ukopane 23 žrtve ratnih zločina čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica, prenose lokalni mediji.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Prijedoru je 18-ogodišnji Ifet Vojniković. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u junu prošle godine u masovnoj grobnici Hozića Kamen na području Bosanskog Novog, prenosi portal ins.ba.

Najstarija žrtva je Šerif Hegić, rođen 1920. godine čiji su posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine.

Među žrtvama je i jedna starica, Džehva Hadžić, rođena 1925. godine.

Traga se za 777 žrtava

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je ranije za agenciju Anadolija kako su posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji su biti ukopani na ovoj dženazi ekshumirani iz masovnih grobnica Jakrina Kosa (ekshumirane 373 žrtve), Koričanske Stijene (ekshumirano 90 žrtava), kao i masovne grobnice jama Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta iz koje su ekshumirane 124 žrtve.

Do sada je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Posmrtni ostaci su pronađeni na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. U hali Šejkovači kod Sanskog Mosta se trenutno nalaze posmrtni ostaci 323 osobe.

U Prijedoru se još uvijek traga za 777 žrtava koje se vode kao nestali.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odbio je proglasiti 20. juli Danom žalosti u Prijedoru, prenosi INS i dodaje kako je Đakovića to učini pozvao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGC).

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: