Hoćemo 326 KM za režije i patike djeci

20 07 2017

Ministar Bukvarević pozvao je borce okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da se uključe u pregovore i realizaciju sporazuma potpisanog 7. jula, ali oni za to ne žele ni čuti

BORCI PROTESTUJU, PREGOVORA NEMA

Mirni protest demobilisanih boraca nastavljen je i jučer u parku ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Pomaka u rješavanju zahtjeva od prije 40 dana nema. Iako je ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević dan ranije sa sastanaka o realizaciji sporazuma potpisanog 7. jula, a koji su održani u Busovači, Vitezu i Bugojnu, pozvao borce da se uključe u pregovore i realizaciju tog sporazuma, borci kažu da taj sporazum i ne postoji.

– To nije ni sporazum, to je nekakav prijedlog mjera koji su smislili samo da bi se razvodnila situacija i odgodilo rješavanje problema. Mi smo jasno na početku protesta rekli da nema pregovora sa njima. Imaju tačke koje su vrlo jasne. Nismo došli zbog socijalnih zbrinjavanja, nego zbog statusnog rješavanja pitanja. Prvih dana po dolasku ovdje ispred Vlade rečeno nam je da su demobilisani borci nadležnost kantona, evo, sad nas je sveo poslije ovog na općinski nivo. Bio sam pripadnik Armije RBiH i hoću da me tako rješavaju. I dok to ne urade, mi smo tu, kaže Sulejman Osmanović iz Srebrenika.

Čvrsto je ubijeđen u to da će u parku biti sagrađene barake, te da će zimovati u Sarajevu ako se ne riješe njihovi zahtjevi.

– Kome da se priključimo? Lijepo smo rekli naša tri zahtjeva. Ja ne znam više ko je ovdje lud. Od socijalnog osiguravanja nema ništa. Neka fino registar boraca naprave, ukinu primanje udruženjima i biće para za dodatak od 326 maraka. Kad oni mogu imati po četiri-pet hiljada primanja, možemo i mi 326. I to je socijalni slučaj. Mogu platiti režije, kupiti djetetu patike… Ovako nemam ništa osim 20 KM dječijeg doplatka. Ako on može preživjeti mjesec od 20 maraka, svaka mu čast. Neka on meni da svoje, ja ću njemu svoje, kaže Zlatan Hadžiibrišević iz Tuzle.

Izvor: Oslobođenje.ba,
EDIN BARIMAC

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: