SAD UVEO SANKCIJE POJEDINCIMA I GRUPAMA U IRANU

19 07 2017

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je nove sankcije pojedincima, grupama i mrežama u Iranu zbog njihovih aktivnosti koje nisu povezane s nuklearnim programom te zemlje, ali između ostalog uključuju podršku razvoju balističkih raketa.

Odluka je donijeta samo dan nakon što je Trampova administracija potvrdila Kongresu da Iran poštuje nuklearni sporazum s velikim silama i da mu ne treba uvoditi sankcije u vezi s nuklearnim programom.

Američko Ministarstvo finansija usmjerilo je nove sankcije prema sedam grupa i pet osoba koje su pomagale iransku vojsku ili njenu elitnu jedinicu, Čuvare islamske revolucije. Sankcije takođe ciljaju, prema navodima SAD, transacionalnu kriminalnu grupu sa sjedištem u Iranu i tri s njom povezane osobe.

Sankcije Stejt departmenta usmjerene su prema druge dvije grupe zbog njihove povezanosti s iranskim programom razvoja balističkih raketa.

Sva imovina koju pojedinci i grupe pogođeni sankcijama eventualno imaju u SAD biće zamrznuta, a američkim građanima zabranjeno je poslovanje s njima.

Izvor: BHRT.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: