Preživjeli u napadu 11. septembra traže od May da objavi izvještaj o terorizmu

19 07 2017


Foto: Getty Images

Preživjeli u napadu 11. septembra 2001. godine u New Yorku napisali su pismo britanskoj premijerki Theresi May u kojem od nje traže da objavi izvještaj britanske vlade o obimu saudijskog finansiranja ekstremizma u Velikoj Britaniji.

Izradu ovog izvještaja je naredio prethodni britanski premijer David Cameron u okviru dogovora kojim mu je obećana politička podrška za glasanje u parlamentu o britanskim zračnim napadima na Siriju, javlja The Independent.

Britanska ministarka unutarnjih poslova Amber Rudd prošle sedmice je kazala da izvještaj nije objavljen “zbog obima ličnih informacija u njemu i zbog nacionalne sigurnosti”.

Zamjenica predsjednika Stranke zelenih, Caroline Lucas, sugerirala je da odbijanje objavljivanja izvještaja ima veze s oklijevanjem da se kritizira Saudijska Arabija s kojom Velika Britanija ima bliske strateške i ekonomske odnose.

“Velika Britanija sada ima jedinstvenu historijsku priliku da zaustavi krvoproliće koje čine teroristi nadahnuti vehabizmom tako što će objaviti izvještaj britanske vlade o finansiranju terorizma u Velikoj Britaniji u kojem se, po medijskim izvještajima, odgovornost najviše pripisuje Saudijskoj Arabiji”, navodi se u pismu koje je potpisalo 15 osoba.

Sharon Premoli, jedna od autorica pisma, nalazila se na 80. spratu Sjevernog tornja Svjetskog trgovinskog centra u trenutku kada je udario prvi avion al-Kaide.

Premoli je za The Independent izjavila da su ona i drugi pratili “trag novca”, koji uvijek vodi do Saudijske Arabije.

Izvor: Federalna.ba/Fena

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: