Ponovno buđenje njemačkog Bundeswehra

19 07 2017

Prošloga tjedna njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen najavila je kako će Njemačka prvi put nakon 25 godina i svršetka Hladnog rata proširiti svoje oružane snage. U sljedećih sedam godina Bundeswehr će se povećati za 14.300 tisuća novih vojnika plus 4.400 novog civilnog osoblja. Mnogi će novi vojnici biti uvježbani za cyber ratovanje i druge oblike suvremenog ratovanja. Već prije je najavljeno da će do 2020. budžet ministarstva obrane biti povećan s trenutnih 34.2 milijarde € na 39.2 milijarde €.

‘Ne samo da ovo nije trend već zapravo predstavlja zaokret od 180 stupnjeva u politici prema ljudstvu. Šteta da mnogo novca sada treba biti potrošeno na vraćanje kadrova koji su bili prisiljeni napustiti Bundeswehr proteklih godina zbog ekonomskih razloga’ – izjavio je to čelnik vojne asocijacije Bundeswehrverband, Andre Wüstner.

Odluka je to koja ima višestruka značenja. Nije slučajno da se događa upravo u ovim geopolitičkim trenucima koji obiluju napetostima u Njemačkoj, Europi i na Bliskom istoku. Njemačke vlasti primorane su promijeniti i prilagoditi svoju unutarnju i vanjsku politiku izazovima koje predstavljaju ratovi na Bliskom istoku i u Donbasu,…

Izvor: Advance.hr,
Matija Šerić

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: