Nove sankcije Iranu predstavljaju kršenje nuklearnog sporazuma

19 07 2017


Foto: Arhiv

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da nove američke ekonomske sankcije nametnute njegovoj zemlji protivrječe iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama i najavio je da će se Teheran oduprijeti njima, javila je državna televizija.

Trumpova administracija uvela je nove sankcije Iranu u utorak zbog njegovog programa balističkih projektila i saopćila je da “maligne aktivnosti” Teherana na Bliskom istoku poništavaju svaki “pozitivan doprinos” koji proizilazi iz nuklearnog sporazuma s Iranom, postignutim u  2015.

„Neke američke akcije suprotne su duhu i slovu sporazuma. Mi ćemo pružati otpor tim planovima i akcijama“, navela je državna televizija izjavu Rouhanija.

„Jedan od američkih planova  je da oni djeluju na taj način koji bi naveo Iran da se ne drži svojih obaveza. Mislim da će Amerikanci propasti u tome jer ćemo mi uvijek poštovati naše međunarodne obaveze“, izjavio je Rouhani.

Iranski parlament pristao je u utorak da raspravlja o mjerama, među kojima je povećano finansiranje raketnog programa, koje predstavljaju odmazdu za nove američke sankcije, javili su državni mediji.

Američka vlada saopćila je da nove sankcije imaju za cilj 18 entiteta i pojedinaca koji podržavaju, kako navodi, “tajne iranske aktere ili transnacionalne zločinačke aktivnosti”, prenosi Reuters.

Izvor: Federalna.ba/Fena

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: