Mjesto gdje žene rade šta hoće: Ne udaju se, imaju ljubavnika koliko žele, novac i vlast

19 07 2017

Suprug i otac su riječi koje ne postoje u plemenu Mosuo, koje živi u Kini. Oni im i nisu potrebni, s obzirom da brakovi ne postoje, a nasljedstvo ide po majčinoj liniji.

Ovo pleme broji 40.000 pripadnika i većina živi oko jezera Lugu na Himalajima. Njihova historija je duga 2.000 godina i njeguje matrilinearno nasljeđivanje u kojoj sva imovina pripada ženama, a djeca dobijaju prezime od majke.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 i više članova, ali sva imovina je uvijek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme je da praktikuju jednu vrstu “otvorenog, slobodnog braka”, gdje žene imaju nekoliko ljubavnika.

MATERIJALNO UGLAVNOM U VLASNIŠTVU ŽENA

Oni nemaju klasičan brak, već muškarci koje žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće moraju da odu prije nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mjesto zauzeto.

Činjenica je da njihovu zajednicu ne možete uporediti s ostatkom svijeta jer su dugo bili izolovani i njihove vrijednosti ne mogu biti upoređivane s vrijednostima zapadnog svijeta. Stvar je i u tome što osim imovine, žene u ovom plemenu ni po čemu nisu nalik muškarcima u patrijarhatu.

U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: nemaju posao i odmaraju cijeli dan kako bi bili odmorni za noćne posjete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov.

U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, a to se ne smatra podobnim. Mosua žene ne vjeruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

Ono što je specifično za ovu zajednicu je da muškarac i žena čak mogu biti i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena. Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju kćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Djeca koja nastanu kao plod veze, pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt s djecom. Toj djeci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca djeteta, prenosi Noizz.

MUŠKARCI ODMARAJU PO ČITAV DAN

Prema pravilima plemena, djevojčice ne smiju nositi suknju sve do 13. godine, kada se zvanično “uvode u društvo” i tada od majke dobijaju zasebnu sobu u koju dovode svoje “momke”. Zanimljivo je da žena nikada neće pričati o svojim intimnim stvarima u prisustvu muškarca jer je intima rezervirana isključivo za žene.

Kada žena iz plemena želi da pokaže nekom muškarcu da joj je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata kako bi je noću posjetio. Mosua žene nikada neće pogledati nekoga “sa strane”, već isključivo Mosua muškarce.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: