Mala Estonija i velike inovacije: Projekt e-državljanstvo, kroz koji svatko može postati njihov digitalni državljanin, mogla bi biti revolucija poslovanja

19 07 2017

Estonija je mala baltička država, na sjeveru Europe, južno od Finske, zapadno od Rusije. Ima svega oko 1,3 milijuna stanovnika što je čini jednom od najmanjih zemalja članica Europske unije, eurozone, NATO-a i Schengen prostora.

Unatoč malom broju stanovnika, Estonija je vrlo inovativna zemlja koja prednjači na pojedinim područjima, a trenutačno je najuspješnija zemlja svijeta po pitanju digitalnog državnog upravljanja te je jedna od osnivačaica grupe Digital 5 (D5), globalne mreže digitalnih Vlada. No, ono što je ponajviše ističe na tom području je činjenica da je Estonija u prosincu 2014. pokrenula veliki korak naprijed u digitalnom dobu – uveli su po prvi puta koncept e-državljanstva.

O čemu se radi? O nečem zaista vrlo zanimljivom i inovativnom. Naime, kako i sam naziv sugerira, e-državljanstvo je program koji daje strancima – iz cijelog svijeta – mogućnost da se prijave za digitalno državljanstvo u Estoniji, iako fizički ne žive u Estoniji.

Svaki e-državljanin Estonije dobiva posebnu ID karticu u kojoj se nalazi specijalni čip. Što im ova kartica omogućava? Puno toga. Mogu koristiti usluge estonskog javnog i privatnog sektora, potpisivati…

Izvor: Advance.hr,
F. Vuković

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: