Legenda YU filma pomišljala da se ubije zbog dugova

19 07 2017

Slavna glumica ostvarila je brojne filmske, pozorišne i televizijske uloge, a mnogi je pamte po ulozi Marije u istoimenoj seriji. Ona je jedna od najvećih glumačkih legendi bivše Jugoslavije i uprkos tome što je napunila već 88 godina i dalje je glumački aktivna.


Banjac: Njen život zapravo je bio film

Miru Banjac život nije mazio, ali nikad nije odustajala. Još u djetinjstvu je odrastala dok je trajao Drugi svjetski rat.

– Ja, zapravo, uopće i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće… Odrasla sam tokom strašnog rata i užasa. Drugo, živjela sam kod bake. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovdje kada je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga s mojom majkom koja je bila lijepa djevojka – rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Nastavila je priču kako su njezini roditelji živjeli svega četiri godine zajedno, a onda se otac vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njezinoj majci papire za nju i malu Miru. Želio je da i one dođu u Ameriku. Obećanje je ispunio, ali planove im je poremetila rodbina.

– Moji ujaci nisu dozvolili da odemo, i tako smo ostale. Onda je majka otišla u Beograd, gdje se zaposlila. Došao je rat, zatvorile su se granice između Srbije i Hrvatske, ona je ostala u Beogradu, ja u Erdeviku, gdje sam i rođena, kod bake i tetke po ocu, koja je također došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dvije žene su se strahovito svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dvije, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski – ispričala je Mira Banjac.

Po diplomiranju odmah se udala za svoju prvu veliku ljubav, Andreja Jovanovića. Upoznali su se na studiju glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. godini postala majka, rodivši sina Branislava Branu.

Kako je rano ostala sama, nije imala dovoljno vremena posvetiti se i sinu i karijeri, tako da je privatni život zapostavila kako bi ostvarila glumačku karijeru.

Život je nije  miliovao pa je u jednom trenutku zapala u veliku krizu, da je čak razmišljala o samoubistvu. Dugovala je puno novca, a nije imala prebijene pare u džepu.

– Plakala sam od muke po beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam posuditi novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bila situacija iz koje nije bilo izlaza. Jednog dana sam otišla u hotel ‘Metropol’, naručila kavu, sjela da napišem pismo i htjela se baciti s vrha hotela – jadala se velika glumica.

– U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Pitao me želim li raditi i da ima jednu veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena serija Marija, u kojoj sam glumila istoimeni lik iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski! Potpisala sam i vratila sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Nakon toga više ni pola dinara u životu nisam posudila. Ne bih posudila ni da umirem od gladi – naglasila je Mira Banjac.

Izvor: Faktor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: